ד"ר אורן חסון: מאמרים, כתבים ופרסומים בעברית על זוגיות, פסיכולוגיה ומדע פופולרי
מאמרים של ד"ר אורן חסון בנושאי מדע פופולרי
האדם אינו אי. אודיסיאה 2010, יולי (8): 70-73.
האבולוציה של האלוהים במסכת ההיגיון הבלתי אפשרי שיצק לואיס קרול לספרו "עליסה בארץ המראות", מספרת המלכה האדומה לעליסה כי היא בת מאה ואחת שנים, חמישה חודשים ויום. "אני לא יכולה להאמין בזה!" אמרה עליסה. "את לא יכולה?" השתתפה המלכה בצערה. "נסי שוב: קחי נשימה ארוכה, ועצמי את עינייך." עליסה צחקה: "אין כל טעם לנסות," היא אמרה. "לא ניתן להאמין בדברים בלתי אפשריים." עליסה טעתה כמובן. אנחנו מאמינים בהרבה מאוד דברים בלתי אפשריים. לפעמים אפילו נדמה לנו, בעיקר כאשר אנחנו מתבוננים באמונות של אחרים, שככל שהדברים יותר בלתי אפשריים, כך מתפתים הם בקלות רבה יותר להאמין בהם.המאמר עוסק בשינוי תפיסת האדם את האלים מאז התקופה הפגאנית ועד היום. לקריאת המאמר באתר Ynet...
האבולוציה של האלוהים. גליליאו 2004, פברואר: 48-53.
פסיכולוגיה אבולוציונית: עוד פרדיגמה מן השורה בפסיכולוגיה? ציטוט: "הפסיכולוגיה עוצבה בכל שנותיה בעיקר כתחום מחקר יישומי, בדרך כלל מתוך מטרתה לשפר את שלומם הנפשי של בני האדם. בניגוד לקו מרכזי זה, עוגנה הפסיכולוגיה האבולוציונית, עד כה, בנסיון להבין בלבד. ובכל זאת, סקירה של הספרות בנושא זה בשלוש השנים האחרונות, מראה נטיה גם אל הכיוון הטיפולי. עוד סימן מובהק, והכרחי, להפיכתה לפרדיגמה חדשה בפסיכולוגיה." ראשי פרקים: התמוטטות האתולוגיה הקלאסית; ההסטוריה של הפסיכולוגיה האבולוציונית; הביקורת; במה עוסקת הפסיכולוגיה האבולוציונית? חבלי לידה; חידושים; התקשורת הבין-אישית; מקורות ספרות. לקריאת המאמר באתר זה...פסיכולוגיה אבולוציונית: עוד פרדיגמה מן השורה בפסיכולוגיה? גליליאו 2003, יולי: 29-35.
הקשב שבעין לקליטה של גרויים באלומה הממוקדת בכיוון, ולפעמים גם במרחק מסויים, אנחנו קוראים קשב (attention). קשב נבנה על-ידי מגבלות החושים עצמם, שאינם בנויים לקלוט במידה שווה גרויים בכל 360 המעלות של המרחב התלת-מימדי הסובב אותנו. הוא מופעם על-ידי אמצעים התנהגותיים, המפנים את אלומת קליטת החושים לכיוון מסויים, לפעמים גם תוך כיוונון זמני של החושים המתמקדים באותו אובייקט. המאמר נותן זוית ראייה חדשה על שפת המבט, על תנועות האישון, על תנועות העין והפנים, ועל המידע ההכרחי שנותן צבע העיניים. לקריאת המאמר באתר זה...אותות הקשב שבעין. בטאון אוניברסיטת חיפה, אביב 2002: 5-7.
כוכב האדם – מאמר מוזמן על הסרט "כוכב הקופים" 2001. בקולנוע, אין ערך לנאמנות למציאות, כמו לאופן שבו היא נתפסת על-ידי הצופים. ואם הצופים מכירים טוב מכל את התנהגותם של השימפנזים, שיהא כך – יוצרי הסרט מציגים בפניהם את ההתנהגות הקופית כפי שהיא מוכרת להם. המאמר, שהוזמן על-ידי מערכת 'גליליאו', עוסק בקולנוע, כמו גם בתהיות על מותר האדם. לקריאת המאמר באתר הידען...כוכב האדם. גליליאו 2001, נובמבר: 42-49.
האקולוגיה של אחרית הימים, והחוק השני של התרמודינמיקה: הילכו שניים יחדיו? "וגר זאב עם כבש ונמר עם גדי ירבץ. ועגל וכפיר ומריא יחדיו, ונער קטון נוהג בם. ופרה ודוב תרעינה, יחדיו ירבצו ילדיהן. ואריה כבקר יאכל תבן." (ישעיהו י"א, ו-ז). כדי שחזון אחרית הימים יתקיים, חוקי הפיזיקה חייבים להשתנות. זה יהיה עולם אחר. למעשה, עולם כל כך אחר, שזו תהיה בריאה מחודשת. כמובן שאם אלוהים יצר את העולם הנוכחי, הרי אין כל ספק שהוא גם יוכל ליצור עולם אחר, חדש, אשר בו החוק השני של התרמודינמיקה לא יתקיים. במצב זה, בעצם, ייתכן והאריה לא יזדקק גם לתבן כדי לחיות, ואולי אף לא כדי להתרבות. האם עולמו של ישעיהו הוא העולם שנרצה? ואולי כדאי לקבל את משנתו של ישעיהו לייבוביץ דווקא, שהמשיח 'לעולם יבוא'? כלומר, תמיד, לנצח נצחים, בזמן עתיד? לקריאת המאמר באתר הידען...האקולוגיה של אחרית הימים. גליליאו 1999, נובמבר: 73-75.
האמת והשקר ביד הלשון: על האבולוציה של השפה האנושית. יש משהו מיוחד בשפה האנושית. מחד, יש בה תכלית, ואנחנו מעבירים בעזרתה מידע במהירות וביעילות. מאידך, יש בה יופי פואטי נשגב המאפשר, במילים בודדות, לתאר הרים מושלגים הפולחים חשרות עננים כהים, זריחות צוננות מעל אגמים מהבילים, שני עלים בכתום-צהוב הצונחים-מתנודדים זה סביב זה, כלולינים עייפים, בדרכם האיטית מראש עץ הדולב הזקן אל גג המכונית השחורה-מבריקה שמתחת, או את העלבון הצורב שהרגשנו עם הגילוי הראשון של בגידה, של שקר, מפיו של זה אשר נתנו בו אמון. שום חיה אחרת על-פני כדור-הארץ אינה מסוגלת להשתמש ב"שפה" באופן נרחב כל כך. לקריאת המאמר באתר זה...האמת והשקר ביד הלשון. גליליאו 1999, מרץ: 40-45.
על השלמות הבלתי ניתנת להשגה של הטבע. ניתן, אולי, לתאר את האבולוציה, כנהג חסר דעת, הנוהג ללא מצפן בדרכי עפר בליל סערה, כשהוא מעדיף, בכל צומת, את הדרך הנראית בהירה יותר מטווח של מטר אחד קדימה. רק בממוצע יתקדם הנהג רחוק מעין הסערה. באופן דומה, האבולוציה נשלטת על-ידי השילוב העלוב של הברירה הטבעית קצרת-הרואי, עם נחת זרועו של המקרה. התוצאה היא תהליך המוביל למערכות ביולוגיות המותאמות היטב בבסיסן, אבל פרומות בשוליהן, עם חוסר התאמה הניכר במרקם היותר עדין שלהן, כלומר, בעיקר באותן תכונות החשופות לתנאים משתנים, או שהשתנו זה לא מכבר. לקריאת המאמר באתר הידען...על השלמות הבלתי ניתנת להשגה של הטבע. מקום למחשבה 1998, ספטמבר: 9-12.
מדע, גזע ופוליטיקה: על המדע הביולוגי תחת שלטונו של היטלר. שלושה אנשי מדע, שהיו תחת השלטון הנאצי במלחמת העולם השניה, קיבלו פרס נובל במשותף בשנת 1973 על מחקריהם בהתנהגות בעלי-חיים: ניקו טינברגן, קונרד לורנץ וקארל פון פריש. שלשתם עשו דרך שונה לחלוטין תחת משטר הדיכוי הנאצי. טינברגן, הולנדי, פעל במחתרת נגד הנאצים, ושהה תקופה במחנה מעצר. פון פריש, גרמני, המשיך במחקריו בגרמניה, אבל תעב את הנאצים, והתמודד נגד נסיונות לסלקו מהמערכת האקדמאית. לורנץ, אוסטרי, תמך בנאציזם והשתתף במחקרים גזעניים באדם, ובילה ארבע שנים בסיום המלחמה בכלא הרוסי. המאמר עוסק ביחסים המורכבים שבין המדע לפוליטיקה. לקריאת המאמר באתר הידען...מדע, גזע ופוליטיקה. גליליאו 1998, יולי: 70-76.
העורב החכם ביותר בעולם הוא ישראלי. תוך כדי שיטוט מקרי עם ידידה, אחר-צהריים אחד באביב שנת 2000 בפארק הלאומי ברמת-גן, גילה אורן, במקרה, את העורב החכם ביותר בעולם – עורב הגונב פרוסות לחם, ומשתמש בהן כפתיון כדי לדוג דגים. בחוכמתו מתחרים רק עורבים מקלדוניה החדשה, אותם חוקרים כבר שנים רבות באוניברסיטת אוקספורד. אורן הנציח את העורב בצילום וידיאו מדהים שתוכלו לראות באתר שלו באנגלית. לצפייה בוידיאו, ולקריאת ההסברים באתר של אורן באנגלית...העורב החכם ביותר בעולם הוא ישראלי. צילומי וידיאו של אורן באתר שלו באנגלית.