הכנה לנישואים - סדנה זוגית.
סדנה זוגית להכנה לנישואים
למי מיועדת הסדנה?
לזוג שנמצא בתחילת דרכו, ולאחר שכבר החליט על הליכה בדרך משותפת, עם או בלי נישואים - כל זוג על פי דרכו, ורוצה ללמוד עוד על זוגיות, יחסים ותקשורת בין-אישית וזוגית כדי לשפר את סיכוייו לזוגיות ולחיי משפחה טובים יותר בהמשך.
מה בסדנה?
המסגרת: ארבע פגישות שבועיות, בנות שעתיים כל אחת (120 דקות). עלות שעת סדנה תהיה כמחצית עלות פגישות ייעוץ זוגי רגילות.
אופן התנהלות הסדנה:
אורן ייפגש עם שני בני הזוג יחדיו למשך שעתיים בכל פגישה, פרט לפגישה השנייה שתהיה מפוצלת ובה אורן יקדיש שעה לכל אחד מבני הזוג, בנפרד.
האם יהיה לזה המשך?
אם תרצו להמשיך ולהיפגש עם אורן להמשך ייעוץ לאחר הסדנה, ביחד או בנפרד, תהיו זכאים להנחה מיוחדת מהמחיר הסטנדרטי לפגישות ייעוץ.
מה פתאום הכנה לנישואים?
בארצות שונות בעולם, כמו אנגליה, אוסטריה, קנדה וארה"ב, מתקיימות תוכניות לימודים מיוחדות במסגרת אקדמאית או במוסדות ציבוריים לבריאות הנפש, המיועדות להכנת זוגות צעירים לקראת הנישואים. המטרה הרשמית היא להקטין את אחוז הגרושים. מחקרים מצביעים על כך שזוגות שהשתתפו בתוכניות מסוג זה הראו, בממוצע, שביעות רצון רבה יותר מהזוגיות, ותקשורת זוגית טובה יותר בתקופות של 3-5 שנים לאחר השתתפותם בתוכנית, מזוגות שלא השתתפו בתוכניות כאלו.
כשליש מהזוגות המגיעים אל אורן לייעוץ זוגי, הם זוגות לא נשואים. רובם מגיעים לייעוץ בגלל הרצון להישאר ביחד, וההבנה שכדי לעשות זאת הם צריכים ללמוד להתגבר על קשיים שנוצרו בקשר. זוגות רבים אחרים מהססים (מתקשרים ומבררים ואינם מגיעים). אורן זיהה את הצורך, כתב עליו בעבר, ומציע הסדר מיוחד, מוסדר ומוזל המיועד לזוגות שאינם נשואים (או מיד לאחר הנישואים) שהקשר ביניהם טוב, אבל גם רוצים לוודא ולפרגן לעצמם רכישת מיומנות וכלים לתקשורת טובה יותר, והכנה לחיים של שיתוף שיהיו בהם שינויים. חלקם שינויים רצויים וחלקם פחות, חלקם צפויים מראש ואחרים אינם צפויים.
סדנה זו היא בעלת תוכנית סדורה, עם נושאים מוגדרים, אבל גם פתוחה לשינויים ולהתאמות בהתאם לצרכים האישיים של הזוג.
מהם הנושאים שיעלו בסדנה?
נושאים שהם רלוונטיים להמשך הזוגיות, כמו:
יחסים עם משפחת המוצא (הורים, אחים ואחיות); מקום מגורים ותנאי מגורים; ניהול טקס החתונה; התנהלות כלכלית; התנהגות חברתית (בחברה, ועם ידידים וידידות); שיתוף ופרטיות של העולם האישי; חלוקת תפקידים (בתוך הבית ומחוצה לו); חלוקת זמן בין העבודה לבין בן/בת הזוג; ילדים; חינוך; תרבות ואמונה; פעילויות פנאי (עניין, משותף ונפרד); אינטימיות מינית.
ללא ספק חלקם כבר נדון בין בני הזוג, וחלקם אולי לא או רק באופן חלקי, ויעלה באופן טבעי עם הזמן. בנוסף, יידונו אירועים וציוני דרך שצפויים להגיע בהמשך הדרך, והמשמעויות שלהם על אופן ההתנהלות והשיתוף שבין בני הזוג, על מנת למנוע הפתעות ולתאם ציפיות.
מה תהיה שיטת ההתנהלות של הסדנה?
שיחות שבהן, תוך כדי הדיונים בנושאים שלמעלה, שחלקם יעלו על-ידי בני הזוג וחלקם באופן מסודר ביוזמה של אורן על-פי ניסיונו הרב בייעוץ זוגי, יהיו על השולחן כל העת שני עניינים מרכזיים ביותר - התקשורת הזוגית וקבלת השונה שבין בני הזוג.
להרחבה ולקריאה נוספת, אנא קראו את מאמריו של אורן:
למי שרוצה לקרוא עוד על הרציונל שברקע הסדנה:
כאשר זוג מתחיל לחשוב על עתיד משותף, הוא מאחל לעצמו דרך ארוכה ככל שניתן, שבה הזוג יוכל לחיות "באושר ובשלווה לְנֶַצַח נְצחים", כפי שמסתיימות האגדות.
אסור לזלזל באגדות. האגדות הרומנטיות הללו יוצרות כמיהה לרצון טוב שיישא את בני הזוג לא רק באושר ובשלווה, אלא גם מעבר למהמורות ולמכשולים, כי תמיד יהיו כאלה.
אסור לזלזל גם באהבה, כי הרצון הטוב והרצון להיטיב ולהעניק מוּבְנים בה והם החלק הבריא המשמעותי שבה. אהבה היא רגש חשוב ביותר שנטוע בנו כלפי בני הזוג שלנו, ובאופנים אחרים גם כלפי בני משפחה וחברים, ותפקידו לשמור על הקשר ולייצב אותו לאורך זמן.
הנרטיב החברתי של זוגיות הבנויה על אידיאל האהבה יוצר דינאמיקה מחברת ומחזקת, שמאפשרת לחלוף על פני פגעים, קשיים וחילוקי דעות במטרה להגשים את החלום על זוגיות טובה ושל הקמת משפחה מאושרת. ככל שאפשר.
אלא שכנגד הנרטיב המוסכם הזה עומדים היסוסים, חרדות וקשיים ביחסים, בתקשורת ובניהול אכזבות וקונפליקטים, שנובעים מכך שהתאום בין הציפיות של בני הזוג מבני זוגם או מאורח החיים שהם רוצים לעצמם אינו מלא, או מהחשש מחוסר תאום או מחוסר התאמה, שלפעמים לא נאמר במפורש.
סדנת ההכנה לזוגיות מיועדת לצמצם את הפערים, להסביר את הקשיים העתידיים האפשריים, ולהכין את בני הזוג לעתיד דרך חיזוק המומנטום החיובי שבו הם נמצאים ממילא בשלב זה, בעזרת עבודה על שלושה עניינים עקריים: שיפור התקשורת הזוגית, קבלה הדדית ותאום ציפיות. קל יותר לתאם ציפיות כאשר התקשורת הזוגית טובה יותר, וקל יותר לשפר את התקשורת הזוגית כאשר הרצון הטוב והכוונות הטובות והמשיכה נמצאים בשיאם, שזה בדרך כלל בתחילת הדרך, לאחר הצהרת כוונות לחיים משותפים.
רוב הנושאים הללו עולים ממילא בשיחות בין בני הזוג, באופן שטחי או מעמיק, כחלק מתכנון העתיד המשותף. אלא שלא פעם נשאר חלק מהנושאים הללו מחוץ לדיון, עד לאחר החתונה, אם זה מתוך חוסר תכנון ומחשבה, ואם מתוך חשש להעלות נושאים שאין בהם הסכמה - עד לאחר האישור הפורמאלי של הקשר. בדרך כלל מתוך תקווה שהדברים יסתדרו בהמשך. אלה הם מוקשים שרצוי לפרק אותם בזמן. חשוב ליצור תקשורת טובה ופתוחה כך שנושאים אלה ואחרים יוכלו להיפתר אם וכאשר יעלו בהמשך, גם אם אין עליהם הסכמה מראש.
וחשוב לומר: לא את הכל צריך לפתור מראש!
יש נושאים שאפשר ואולי אפילו כדאי להניח את הדיון עליהם להמשך הדרך, בתנאי שהם אינם נושאים החיוניים לאושר האישי של בני הזוג, ובתנאי שגם לא יהפכו להיות כאלה בגלל דברים שאינם קשורים לנושא עצמו, כמו פגיעה, כעס או אגו. בסדנה, נלמד איך לדבר על נושאים שכאלה מבלי "להרוס את היום".