ייעוץ זוגי בעת טיפולי פוריות: לא להזניח את העולם הרגשי
ייעוץ זוגי תוך כדי טיפולי פוריות
זוגות שמתחילים בטיפולי פוריות בדרך כלל לא מכינים את עצמם גם לעומסים הרגשיים המורכבים שיתגלו במהלך התהליך. אלה עלולים להרחיק ביניהם דווקא בתקופה שאמורה להיות הכי מקרבת שאפשר - יצירה משותפת של ילד, למרות הקשיים. זוגות מגיעים לטיפולי פוריות כששניהם רוצים ילד, לפעמים באותה עוצמה של צורך ולפעמים לא, וזקוקים למודעות למה שעלול לקרות ליחסים שביניהם תוך כדי התהליך הזה, שכמעט תמיד הוא מתיש ושוחק - לא רק פיזיולוגית, אלא גם רגשית.
טיפולי פוריות יכולים להיות נדרשים בשל בעיה פיזיולוגית שקיימת אצל הגבר, או בשל בעיה פיזיולוגית הנמצאת באשה, ופעמים רבות הסיבה אינה ידועה כלל. כך או כך, יש לתהליך הזה כמה מאפיינים חשובים:
- כמעט תמיד, התהליך של הנסיון להביא ילד הוא תהליך שבו האשה עוברת את מירב הטיפולים. מעשית, זה המצב גם אם בעיית הפוריות היא ספירת זרע נמוכה אצל הגבר. טיפולים אלו כוללים, בין היתר, גם "קוקטייל" הורמונלי שמשפיע באופן מאד משמעותי על רגשותיה של האשה, ועל רגישויותיה.
- במצבים הללו, גברים מתקשים להבין את תעצומות הנפש להן נדרשת האשה בזמן זה. הם מתקשים עוד יותר להבין ולקבל את הטלטלות הרגשיות הנלוות לציפיות, ובעיקר את אלו הנלוות לאכזבה העצומה בעקבות כל הודעה על כישלון שבדרך. גברים מתקשים גם לקבל את המצב שבו רגישות האשה עולה ולכן זקוקה להרבה חיזוקים, הן בשל סיבות הורמונליות, הן בשל ציפיות שמרקיעות שחקים וקורסות אחר-כך, והן בגלל רגשות אשם וקריסה של הביטחון העצמי בנשיות כאשר אין "קליטה" של הביצית המופרית. גם אם הסיבה הראשונית לאי פוריות יכולה להיות ספירת זרע ירודה, ה"אחריות" כביכול נופלת על תהליכים שקורים באשה. התחושה הזו של נשים מעצימות אצלן רגשי אשם כאשר התהליך לא מצליח.
- כמעט תמיד האשה היא זו שלוקחת על עצמה את האחריות על המשימה החשובה שנקראת "להיכנס להריון". כשהאשה "משימתית", יותר מדי פעמים קורה שהגבר נותר מוזנח רגשית, וכמעט מבלי ששני הצדדים מרגישים הוא גם מעורב פחות בתהליך. לפחות ברמת האחריות שלו לתהליכים, אם לא גם ברמת השותפות לרגשות.
- גם גברים עלולים להרגיש שהם "לא גבריים", כאשר זו לכאורה "אשמתם", ולפעמים גם כאשר הסיבה לאי הפוריות אינה ברורה. תחושות כאלו עלולות להוריד את הביטחון העצמי שלהם באופן ממשי. תגובות גברים למצב כזה יכולות להיות מגננה, התרחקות, לפעמים דיכאון, ולפעמים תוקפנות כנגד כל דבר שנראה כמו פגיעה בסטאטוס וביוקרה שלהם.
- חוסר הביטחון הגברי עלול להתעצם עוד יותר כאשר גברים צריכים, בשלבים שונים (עוד לפני החלטה על הפרייה חוץ גופית), "לתפקד" בימים ובשעות מסויימים שבהם סיכויי ההפריה מקסימליים. אם עד אז הגבר מרגיש, בדרך כלל, שהאינטימיות המינית היא בשליטה שלו, כי בדרך כלל הוא זה שיזם אותה, עכשיו הוא מוצא את עצמו מחויב "להוציא אל הפועל" את הפעולה עצמה, החדירה וההפריה, מבלי שיש בה הגמול הרגשי של שליטה ביחסים, או מבלי שקיימת בה הידיעה שהסכמה לקיום היחסים פרושה הטבעי הוא גם שהאשה שלהם אוהבת אותם. שזהו סימן ברור עבורם שקיבלו בעבר מעצם העובדה שהיא משתפת פעולה בהגעה לאינטימיות מינית. הפעם היא שם כי "יש לה משימה", ולא בגלל שהיא רוצה אותו. הפעם האשה היא זו שלוקחת את העניינים לידיה, וזה לא רק מבלבל, אלא גם נותן תחושת של נשלטות, והכתבה של עשייה שעלולה להיות לא נעימה למי שאוהב ורגיל להוביל, ולא רגיל להיות מובל.
התוצאה של כל אלה ושל סיבות נוספות אחרות, היא שתהליך טיפול הפוריות, שאמור להיות לכאורה חגיגה של שיתוף פעולה ואקט של קרוב לבבות בין בני הזוג המיועדים לצעוד יחד אל המטרה הנעלה של הבאת ילד משותף, עלול להפוך לתקופה שבה בני הזוג דווקא מתרחקים רגשית זה מזה. לפעמים אפילו מבלי שהם שמים לב לכך, כי מוקד תשומת הלב הוא הצלחת הטיפול, ולא היחסים. דווקא האשה, שהיא בדרך כלל זו שאמונה על "יחסים", ושמה לב ברגישות רבה יותר לריחוק שנוצר בין בני הזוג אם וכאשר הוא נוצר, לא שמה לך לכך במועד בשל היותה "נעולת מטרה". בו זמנית, לעיתים קרובות הגבר לא בשל רגשית דיו כדי לשים לב לכך או להודות בכך בפני עצמו, שלא לדבר על להודות בכך בפניה, שיש בעיה, ושרע לו בדרך הזו.
לזוגות רבים יש סיבה טובה ומוצדקת ללכת לטיפולי פוריות. יחד עם זאת, חשוב מאד שלא לזנוח בזמן זה את הזוגיות. נכון שהרפואה המודרנית יודעת לעשות פלאים כדי ליצור עובר כאשר הביולוגיה הטבעית מאכזבת. יחד עם זאת, אסור להזניח את ההיבט הנפשי, הרגשי והזוגי. חשוב מאד ללוות תהליך של טיפול פוריות בתהליך של ייעוץ זוגי, לפחות עם תחילתו, ולהתחזק מדי פעם במהלכו אם התהליך מתמשך, כדי שבני הזוג יהיו מתואמים לא רק בפעולות שהם עושים, אלא גם ברגשותיהם, וכדי שלא ישלמו את מחיר הריחוק הרגשי מאוחר יותר בהמשך הזוגיות שלהם. יתרה מכך, תהליך שכזה יכול להגביר את המודעות ואת הרגישות של בני הזוג זה לזה, ואכן לחזק את הזוגיות, כפי שהם מצפים שהדבר יקרה תוך כדי טיפולי הפוריות. אבל התנאי הוא שהחלק הרגשי יהפוך להיות חלק מהתהליך, ולא יוותר מאחור לצורך המטרה של הבאת ילד.