ייעוץ זוגי, טיפול זוגי ופסיכולוגיה אבולוציונית - שאלות נפוצות ותשובות
שאלות נפוצות
קראתי בתשומת לב את התשובות של ד"ר חסון בפורום, ופרט לאמפתיה רבה המשתקפת בהן, הן נראות לי בדרך כלל לא יותר מאשר הגיון פשוט.
הרושם הזה הוא בדרך כלל נכון. הפסיכולוגיה האבולוציונית נותנת כלים, למי שמתמחה בה, לניתוח שיטתי של מצב נתון, ולבחינת המאזן שבין היתרונות לחסרונות של כל אפשרות. ניתוח כזה, בסיוע הבנת הצרכים שלנו, מסייע למצוא את הפתרון המעשי הטוב ביותר. כך אנחנו בנויים לחשוב באופן טבעי ואינטואיטיבי, ולכן הניתוח של אורן, בעזרת כלי החשיבה של הפסיכולוגיה האבולוציונית, נראה כל כך סביר והגיוני.
מה שמפריע לנו, לעתים קרובות, מלהגיע להבנה מלאה של המצב, הוא המצב הרגשי שלנו, בעיקר בעת מצוקה, והשקפת העולם הפרטית של כל אחד מאיתנו, שנוצרה על-ידי חינוך, על-ידי מוסכמות חברתיות ועל-ידי הנטיה שלנו ליצור הכללות ממקרים מועטים מדי (ובעיקר כאלה שהשפעתם גדולה). לכן, לא פעם יש לקורא נטייה לומר, לאחר קריאת התשובה, "נכון, איך לא ראיתי את זה קודם?!"
מה ההבדל בין הגישה הטיפולית של הפסיכולוגיה האבולוציונית לבין הגישה בה נוקטים כיוונים אחרים בפסיכותרפיה הזוגית?
בכך שהיא ממוקדת יותר. אורן מתמקד קודם כל בהבנת הצרכים האישיים, החסכים והתסכולים של כל אחד מבני הזוג. בעקבות כך הוא חושף ומזהה את הקונפליקטים המשמעותיים שבין בני הזוג, בוחן עם בני הזוג אם ואיך הם יכולים לרתום את הזוגיות ואת חיי המשפחה שלהם למימוש אותם צרכים ולהשגת סיפוק ואושר בחייהם, ומסייע להם בשיפור התקשורת ביניהם לבניית אמון, להשגת מטרות משותפות ולניהול קונפליקטים. מכיוון שכך, התהליך כולו ממוקד יותר, וקצר יחסית לתהליכי טיפול פסיכולוגיים מקובלים.
כטיפול ענייני שמחפש נקודות מפתח בדינמיקה הזוגית, יש לפסיכולוגיה האבולוציונית גם התאמה טובה עם שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (ראו קישור למעלה - טיפול CBT), שיטה טיפולית פרקטית לעיבוד ההשפעות ההדדיות שבין מחשבות לרגשות.
כמה פגישות נדרשות במהלך טיפול זוגי?
בדרך כלל הזוג צריך להיות מוכן לתהליך של מספר חודשים, שכולל פגישות שבועיות בנות שעה. הצורך לבנות מחדש אמון הדדי, והצורך ביצירת שינוי רגשי אצל שני בני הזוג, שיאפשר להפוך את הזוגיות שלהם לכדאית ורצויה, הוא זה שמאריך וקובע את משך התהליך.
לפעמים, כאשר יש תנודות חריפות ברגשות של בני הזוג (לאחר גילוי בגידה, למשל), מתעורר צורך להגדיל את תדירות המפגשים באופן זמני. לעומת זאת, לקראת סיום התהליך (ראו תשובה לשאלה הבאה), אורן מיעץ להקטין את תדירות הפגישות.
קורה גם שזוג או אדם בודד מבקשים ייעוץ כדי לפתור בעיה נקודתית או כדי להסתייע בהגעה להחלטה חשובה. תהליך כזה יכול להסתיים בפגישה מיני-מרתונית אחת הנמשכת בדרך כלל כשעתיים עד שלוש שעות, או להיפרש לאורך מספר פגישות בנות שעה, לפי הצורך והאפשרויות.
איך מסתיים תהליך הטיפול הזוגי או הפרטני?
כוונת התהליך היא ליצור בזוג או ביחיד עצמאות, ובטחון שהוא, היא או הם יכולים להתמודד עם קונפליקטים ללא סיוע חיצוני. כאשר התהליך מתנהל כסדרו, ובני הזוג יכולים ליצור דיאלוג מפרה שמסייע להם לפתור קונפליקטים בעצמם, ושבים לתת אמון זה בזו, מתחיל תהליך של פרידה הדרגתית מהתהליך הטיפולי, ובו נבחנת היכולת שלהם להתמודד בעצמם עם קשיים שוטפים. בתחילה מדובר בפגישה אחת לשבועיים, שאם היא מוכיחה את עצמה, יהיה מעבר לפגישה אחת לחודש, אחר-כך אחת לחודשיים, ולאחר מכן פרידה סופית. במקרי חרום, או כאשר עולה עניין שקשה לבני הזוג להתמודד איתו לבדם, הם יודעים שהם יכולים ליצור קשר עם אורן, להגיע לפגישה שמיועדת ללמוד להתגבר על הבעיה הנקודתית שבה הם מתקשים. זוגות ובודדים לא מעטים מגיעים אחת לכמה חודשים, ביוזמתם, לפגישת "התרעננות": לעדכן, לספר ולהתייעץ.
האם טיפול זוגי עובד?
התשובה הפשוטה היא כן: ככל שבני הזוג רוצים יותר להמשיך ולחיות ביחד, כך התהליך פורה יותר ומתקדם מהר יותר. באופן דומה, ככל שבני הזוג פתוחים יותר לשינויים, כך קל להם יותר לקבל אחריות לחלק שלהם בקשיים הזוגיים, והתהליך יהיה אפקטיבי וקל יותר.
התשובה המורכבת היא כן, ותלוי איך מסתכלים על זה: ככל שבני הזוג רוצים יותר להמשיך ולחיות ביחד, כך התהליך פורה יותר ומתקדם מהר יותר. באופן דומה, ככל שבני הזוג פתוחים יותר לשינויים, כך קל להם יותר לקבל אחריות לחלק שלהם בקשיים הזוגיים, והתהליך יהיה אפקטיבי וקל יותר.
לפעמים אחד מבני הזוג שמגיע לייעוץ כבר נמצא, מבחינה רגשית, בדרכו החוצה, אלא שהוא (או היא) מהסס מלומר זאת במפורש, ומעדיף שהצד השני יהיה היוזם. דבר זה יכול לקרות בגלל החשש מפני דעתם של בני משפחה וחברים, או "כדי לא לפגוע" בבן הזוג. התהליך הטיפולי מאפשר תחילה לתת צ'אנס להמשך קיום הזוגיות ככל שניתן. אלא שאם צד אחד עומד על דעתו להיפרד, בין אם הוא עושה זאת בגלוי ובין אם רק בינו לבינו, ד"ר חסון מאפשר לתת לדברים לצאת בקצב הנכון.
לפעמים שני בני הזוג רוצים להיות ביחד אבל רק בתנאים מסויימים ומנוגדים, כאשר צד אחד אינו מסוגל לספק צורך חיוני של הצד השני. זהו מצב של "חוסר התאמה" – קונפליקט שאינו בר פתרון. במהלך הטיפול נעשה כל נסיון אפשרי לגשר מעל לפערים, לחדד את נקודות המחלוקת, ואם אין אפשרות לפתור אותן, אז להציב בפניהם את הקונפליקט באופן גלוי ומדוייק. התהליך מאפשר לבני הזוג להבין טוב יותר את הצרכים שלהם, את אלו של הצד השני, לבנות קבלה הדדית ככל שניתן, ולעשות את ההחלטות שלהם.
אורן אינו נוטל לעצמו את הסמכות לומר לבני הזוג אם הם מתאימים זה לזו או לא, אלא מקל עליהם לקבל החלטות חשובות בעצמם, על-פי הצרכים שלהם.
מה שונה בין הפסיכולוגיה האבולוציונית לבין זרמים אחרים בפסיכולוגיה?
כל הזרמים בפסיכולוגיה שואלים אותה שאלה: מדוע אנחנו מתנהגים כפי שאנחנו מתנהגים?
הפסיכולוגיה הקונוונציונלית נותנת לשאלה מרכזית זו שלוש תשובות אפשריות: 1. כי כך אנחנו מרגישים טוב יותר עם עצמנו. 2. כי הסביבה השפיעה עלינו להיות כאלה. 3. כי כך אנחנו בנויים.
הפסיכולוגיה האבולוציונית היא הזרם היחיד בפסיכולוגיה שאינו מסתפק בתשובות הללו, וממשיך ושואל גם: מדוע כך אנחנו מרגישים טוב יותר עם עצמנו? מדוע אנחנו מושפעים כך על-ידי הסביבה, לומדים ממנה את מה שאנחנו לומדים ומתקשים ללמוד דברים אחרים? ומדוע כך אנחנו בנויים?
לפי תפיסה זו טבועים בנו צרכים ומטרות שהוכיחו את עצמם כמועילים להצלחת האדם, הן להשגים חברתיים ולביטחון חברתי, והן להשגת משאבים חיוניים כמו אוכל, ביטחון קיומי, בני זוג, מין, והבאת ילדים לעולם וגידולם.
לפי תפיסה זו, הן העולם הרגשי והן העולם השכלתני (הקוגניטיבי) מניעים אותנו בשרות המטרות הללו, כאשר אנחנו שואפים להימנע מהתחושות הקשות של דיכאון, כאב, צער והשפלה הנובעים מאי השגתן, ומחרדות במצבים של חוסר ודאות. השגתן נותנת לנו עונג ושמחה, וקיומן הסדיר נותן לנו יציבות רגשית של סיפוק, שלווה וביטחון.
פסיכולוגיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT), כשיטה טיפולית שנועדה להפעיל את העולם הקוגניטיבי על מנת להשפיע לטובה על העולם הרגשי, יוצרת השלמה טיפולית מעולה לעולם התובנות של הפסיכולוגיה האבולוציונית.