טיפול זוגי וחשיבה יצירתית בזוגיות: הצורך להיות יצירתי
חשיבה יצירתית חיונית לקיום הזוגיות, ולא פחות - למטפל הזוגי
כל מערכת מורכבת יכולה להעזר ביצירתיות, וזוגיות היא מערכת מורכבת מאד. כל אדם כשלעצמו הוא ייחודי, ומכאן שכל זוג הוא מפגש ייחודי שיש לו דינמיקה, צרכים ותקשורת שאופייניים לו בלבד. מתבקש מכך שיועץ זוגי נדרש לא רק ליידע ולאמפתיה, אלא גם ליכולת יצירתית יוצאת דופן. אלא שלא בכך עוסק המאמר הנוכחי ואלה שיבואו בעקבותיו, כי אם ביצירתיות של בני הזוג עצמם, שחיים את הייחוד הזוגי שלהם עצמם, ובו הם מנסים להשיג את מטרות החיים שלהם.
כמו בכל מקצוע, העוסקים בטיפול זוגי אינם מייצגים את ממוצע האוכלוסיה. לכל מקצוע יש התמחות שדורשת יכולות וכישורים מיוחדים האופייניים למקצוע, אשר הם יכולים להיות טכניים, אינטלקטואליים או רגשיים. אלא שזוגות הם אנחנו, כולנו, וללא כישורים או התמחויות מיוחדים. אמנם כל זוג הוא מיוחד, אבל מאחר שהרוב המכריע של בני האדם על הפלנטה מגיע לזוגיות כלשהי בשלב מסויים בחייו, הרי שבממוצע אשה ממוצעת יוצרת קשר זוגי עם גבר ממוצע, והם מהווים זוג ממוצע שמביא ילדים ממוצעים. זה נשמע נורא בשמיעה ראשונה, אבל זה בדיוק כמו להגיד על בני האדם שבממוצע הם ממוצעים. ולמרות זאת, כל אדם הוא מיוחד וחריג, וכל זוג הוא מיוחד ויוצא דופן, ואף אדם או זוג כשלעצמו אינו ולא יוכל להיות "ממוצע".
אין בית ספר לזוגיות שילמד איך לשפר את הזוגיות ואיך ליצור ממה שבני הזוג מביאים איתם אליה, משהו שהוא טוב יותר. במקומות שונים בעולם, כמו למשל בקולג'ים לא מעטים בארצות הברית, לימוד חיי הזוגיות והמשפחה הם חלק מתוכנית הלימודים. עם זאת, אין הם חובה, כשם שאין חובת השתתפות בקורסים או בבתי ספר להורות. ממש כשם שכל אדם מביא אל ההורות את אישיותו, יכולותיו וחסרונותיו, כך הוא מביא אותם אל הזוגיות, וכך עושה זאת גם בן זוגו. ואם בהורות צריך להתמודד ולתרום לתהליך של בניית אישיותו של הילד לאורך זמן רב מאד, מול בן זוג צריך להתמודד ולשתף פעולה עם אישיות שהיא כבר מוגמרת, גם אם בעלת גמישות מסויימת ויכולת התאמה.לכן, מה שנדרש מכל אחד מאיתנו זה ללמוד להשתמש במה שיש לנו משלנו ובמה שיש לבן הזוג שלנו כדי להשיג אהבה וסיפוק, אם לא אושר, עם ההבנה שבדרך כלל הזוג לא מתקיים ומחפש סיפוק ואושר רק ביחסים שבינו לבינה.
הזוגיות היא גם כלי שבעזרתו אנחנו יכולים להוסיף לעצמנו חברים, ובעיקר משפחה רחבה יותר (משפחת בן הזוג) שתוסיף לנו תמיכה ובטחון חברתיים וכלכליים. מעל כל זה קיימת גם השאיפה של מרבית הזוגות לצרף אל הזוגיות, עם הזמן, גם ילדים משותפים, שיוסיפו רבדים ועומקים משמעותיים לעולם הרגשי שלהם. התהליך להשגת צרכים אלה יכול להיות קשה מאד, או שהוא יכול גם להיות קל, יחסית לפחות. עוצמת הקשיים תלויה במטענים האישיותיים והחברתיים שנושא איתו כל כל אחד מאיתנו בהצטרפו אל הזוגיות, במטענים שאיתם מגיע השותף שלנו לדרך, ובקשיים החיצוניים, שנקרא להם "אילוצים" ו"לחצים", שהם בריאותיים, נפשיים, חברתיים וכלכליים, כאלו שקיימים בתחילת הקשר, וכאלו שיגיעו בהמשך.
כל אלה יוצרים מערכת מורכבת מאד של יחסים ושל אינטרסים ושל רגשות, שבהכרח יוצרת בעיות מורכבות, ולכן גם יכולה להעזר מאד בפתרונות יצירתיים. יחד עם זאת, חשוב לדעת שלמרות הייחוד של כל אדם ושל כל זוג, בעיות רבות המתגלות בזוגיות הן משותפות לזוגות רבים. לכן, פעמים רבות יש להן גם פתרונות ידועים ומקובלים. לשם כך נדרש לפעמים איש המקצוע. אבל לא פעם הדרך להגיע אליהן וליישם אותן, בין אם בעזרת איש המקצוע ובין אם בלעדיו, חייבת לקחת בחשבון הרבה מאד מכשולים מעשיים ורגשיים. ולכך נדרשת יצירתיות. במאמרים שלהלן תמצאו דוגמאות לחשיבה יצירתית בתוך הזוגיות, ואולי תוכלו להעזר בהם גם אתם.