פסיכולוגיה אבולוציונית ככלי טיפולי

ייעוץ זוגי פסיכולוגיה אבולוציוניתאורן הוא מומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית, ומשלב את הידע של תחום זה עם הפרקטיקה של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.
כאן תוכלו ללמוד מהי הפסיכולוגיה האבולוציונית.
טיפול CBTאורן נעזר בשיטות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), שהוא טיפול ממוקד שהוכח כיעיל ביותר לחרדות, כעסים, אכזבות, קינאה, דיכאון ונפילות בתחושת ערך עצמי. טיפול בבית שלכםכן. זה אפשרי בהחלט.
באמצעים האלקטרוניים של היום, טיפול אצלכם בבית הוא לא רק אפשרי - לפעמים הוא אפילו עדיף.

אורן מסביר מתי זה כך ולמה.
טיפול זוגי ואישיטיפול זוגי ואישי בתל-אביב.
אורן נעזר באינטרנט כדי לטפל גם מרחוק - בישראלים בחו"ל או באלה המרוחקים מת"א. אורן מייעץ בהתנדבות בפורום "סטארמד" באינטרנט.
מה באתר?איך למצוא מה?

הסבר כללי על תוכן האתר, תפריט ימני עם קישורים חשובים נוספים, תאור מבנה האתר, והנחיות לחיפוש טיפול או מידע.
בתקשורתלשמוע ולראות את אורן בהופעותיו ברדיו ובטלויזיה.

כמו כן, קישורים או קטעים מתוך מאמרים וראיונות שנערכו עימו בעיתונות הכתובה והאינטרנטית.
מאמרים בעבריתמאמרים של אורן בעברית
בכתבי-עת למדע ועוד, על טיפול זוגי ופרטני, על שפת-גוף, הבנת האדם ופסיכולוגיה אבולוציונית, ועל ספר ילדים שכתב, עם איורים של הילה חבקין.
אקדמיה ומחקרמאמרים מדעיים על התנהגות בעלי-חיים ובני אדם. ביניהם מאמר של אורן על דמעות ובכי כתקשורת, ומאמר ב- Science בו נכתב על תרומתו של אורן להבנת התקשורת בעולם החי. שפת-גוףאורן הוא מומחה מן השורה הראשונה לתקשורת בין אישית ולשפת גוף.
אורן מסביר כאן את שפת הגוף של האמת והשקר, ואת האמת והשקר על שפת הגוף .
מי אני?אורן הוא מומחה וחוקר תקשורת בין-אישית, מומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית, ומטפל קוגניטיבי התנהגותי.
אורן עשה דוקטורט על התקשורת והחיזור בעולם החי.
למפת הגעה             טלפון:    050-6000083

כתובת:   פנחס רוזן 22,
               שיכון דן, תל-אביב
הקישו למפת הגעה וחנייה, דואר אלקטרוני ופרטי קשר נוספים...

פסיכולוגיה אבולוציונית: הרחבה ומאמרים

פסיכולוגיה אבולוציונית היא ענף חדש בפסיכולוגיה, הרואה את האדם כחלק בלתי נפרד מהטבע ומעולם החי. הפסיכולוגיה האבולוציונית מאחדת את הממצאים הגנטיים והנוירוביולוגיים (חקר המוח), ואת הבנת הסיבות האקולוגיות והחברתיות להתנהגות האדם. הפסיכולוגיה האבולוציונית מדעית יותר מענפי הפסיכולוגיה האחרים כי היא מתואמת עם יתר המדעים ומוזנת מהם, והיא בעיקר תחום אקדמאי ומחקרי. יש לה מתנגדים חריפים, אבל ההתנגדות הזו אינה נובעת מסיבות אקדמאיות-מדעיות טהורות (כי הרי הגישות האחרות בפסיכולוגיה, שהן ללא ספק מדעיות פחות, אינן מעוררות התנגדות דומה), אלא בשל סיבות הנוגעות לאמונה (המתנגדת לרעיון האבולוציה), ולהתנגדות של זרמים חברתיים מסויימים, באקדמיה ומחוצה לה, החוששים מ"דרוויניזם חברתי", כלומר, ממתן הצדקות מדעיות לכאורה, לתחרות בנוסח "החזק הוא השורד".

מבלי להכנס לעומק הדיון הזה, הסיבה הפשוטה שבגללה כל הויכוח החברתי הזה מיותר היא שהבנה ביולוגית של האדם אינה מתעלמת ואינה יכולה להתעלם מכך שהאדם, בצד היותו תחרותי, שמח לאיד, שאפתן, מתגונן ושורד, הוא גם משתף פעולה, חברתי, אמפתי, לפעמים עצוב בהפסדם של אחרים, לפעמים שמח בשמחתם, ולפעמים גם כזה המוכן להקריב את עצמו למען אחרים. התקשורת החברתית האנושית, המילולית, היא יוצאת דופן בעולם החי, ולא היתה יכולה להתפתח ללא שילוב בין אינטליגנציה לבין שיתוף פעולה יוצא דופן (ראו מאמר של אורן: "האמת והשקר ביד הלשון"). הבנות ביולוגיות של האדם לא רק שאינן מתעלמות מכך, אלא גם מביאות לכך הסברים העומדים במבחן מעשי ומחקרי.

אחת הדוגמאות למחקר המצביע על כך שהאדם פיתח מנגנונים מיוחדים המיעדים אותו להתקיים בשיתוף וליצור תקשורת חברתית מיוחדת הוא מאמר מדעי של אורן המסביר את תיפקודן התיקשורתי של "דמעות רגשיות". אלו הן דמעות העולות בעינינו בעת התרגשות, תסכול, בכי, עצב, אושר, כחלק חשוב מהתקשורת החברתית שלנו (להבדיל מהפרשת דמעות כתוצאה של פגיעה פיזית בעין, שמטרתן הגנה בלבד).

לכן, פסיכולוגיה אבולוציונית אינה "מצדיקה" דרוויניזם חברתי, תחרותי ואכזרי, אלא להפך – מסבירה מדוע האדם הוא גם תחרותי, אבל גם יצור חברתי הזקוק לשיתוף פעולה, ולתקשורת שיש לה כלים להתמודד הן עם השיתוף הזה, והן עם הנסיונות לנצל אותו. כך שאם לא נטאטא דברים מתחת לשטיח, ולא נתעלם ממה שאנחנו, לטוב ולרע, נוכל להבין את עצמנו טוב יותר.

הבנה כזו של האדם, אמיצה ונכונה, הכרחית כדי לנצל את מלוא הפוטנציאל של התקשורת החברתית הנפלאה שנולדנו איתה ואשר אנחנו משכללים אותה כל חיינו. היא הכרחית גם כדי לרתום אותה, בעזרת הכוונה והדרכה נכונים, לטובת המטופלים, כדי לאפשר להם כלים טובים ומדוייקים יותר להתמודדות בחברה המורכבת שלנו, שדורשת שיתוף ותחרות בעת ובעונה אחת, מה שבהחלט עלול, לפעמים, להיות מבלבל מאד, שלא לומר מתסכל.

מטרת השימוש בפסיכולוגיה האבולוציונית, ככלי טיפולי, היא לספק את הכלים להתנהלות בעולם המורכב הזה, מתוך הבנה שאנחנו גם כאלה וגם כאלה, טובים ורעים כאחד, ולמצוא את המינונים הנכונים בין נתינה לבין מה שראוי שנקבל, בהתאם לתנאים ולאנשים איתם נמצאים במגע. ו... ללמוד לחיות בשלום עם המאזן שבין דרישה לנתינה, ששניהם צרכים שלנו.

להמשך קריאת מאמריו של אורן

את שני מאמרי ההרחבה של אורן, על פסיכולוגיה ומדע ("האדם אינו אי") ועל פסיכולוגיה אבולוציונית ("עוד פרדיגמה מן השורה"), תמצאו בקישורים מימין. מאמר נוסף שלו בעברית, האמת והשקר ביד הלשון, עוסק ביתרונות ובחסרונות של השפה האנושית, ככלי תקשורתי להעברת מסרים אמיתיים ושקריים.

המאמר המדעי של אורן, על הדמעות כתקשורת, באנגלית, זמין, ותמצאו אותו כאן. המאמר צוטט בהרחבה בעולם זמן קצר לאחר פרסומו. להלן מספר דוגמאות מתוך רבות:

ד"ר אורן חסון

האתר בתהליך שידרוג, והדף הנוכחי מתאים למסך המחשב ולא לסלולרי. לאתר המשודרג הקישו על "מה באתר?"

לתשומת לבכם : בהתחשב במצב, עלות הפגישות תהיה בהתאם למציאות ממנה אתם באים.
- דברו איתי

טל. 050-6000083

קשר : טלפון, ווטסאפ או מייל oh.tipul@gmail.com

פסיכולוגיה אבולוציונית

פסיכולוגיה אבולוציונית פסיכולוגיה אבולוציונית: הרחבה ומבוא לקריאת מאמריו של אורן בנושא פסיכולוגיה אבולוציונית היא ענף חדש בפסיכולוגיה, הרואה את האדם כחלק בלתי נפרד מהטבע ומעולם החי. הפסיכולוגיה האבולוציונית מאחדת את הממצאים הגנטיים והנוירוביולוגיים (חקר המוח), ואת הבנת הסיבות האקולוגיות והחברתיות להתנהגות האדם. הפסיכולוגיה האבולוציונית מדעית יותר מענפי הפסיכולוגיה האחרים כי היא מתואמת עם יתר המדעים ומוזנת מהם, והיא בעיקר תחום אקדמאי ומחקרי. מטרת השימוש בפסיכולוגיה האבולוציונית, ככלי טיפולי, היא לספק את הכלים להתנהלות בעולם המורכב שלנו, מתוך הבנה שאנחנו גם כאלה וגם כאלה, טובים ורעים כאחד, ולמצוא את המינונים הנכונים בין נתינה לבין מה שראוי שנקבל, בהתאם לתנאים ולאנשים איתם נמצאים במגע. ו... ללמוד לחיות עם המאזן שבין דרישה לנתינה, ששניהם צרכים שלנו, בשלום. הקישו על הפרפר מימין להמשך... עוד פרדיגמה מן השורה? פסיכולוגיה אבולוציונית: עוד פרדיגמה מן השורה בפסיכולוגיה? מאמר של ד"ר אורן חסון שפורסם בכתב-העת למדע פופולרי גליליאו, יולי 2003. ציטוט: "הפסיכולוגיה עוצבה בכל שנותיה בעיקר כתחום מחקר יישומי, בדרך כלל מתוך מטרתה לשפר את שלומם הנפשי של בני האדם. בניגוד לקו מרכזי זה, עוגנה הפסיכולוגיה האבולוציונית, עד כה, בנסיון להבין בלבד. ובכל זאת, סקירה של הספרות בנושא זה בשלוש השנים האחרונות, מראה נטיה גם אל הכיוון הטיפולי. עוד סימן מובהק, והכרחי, להפיכתה לפרדיגמה חדשה בפסיכולוגיה." ראשי פרקים: התמוטטות האתולוגיה הקלאסית; ההסטוריה של הפסיכולוגיה האבולוציונית; הביקורת; במה עוסקת הפסיכולוגיה האבולוציונית? חבלי לידה; חידושים; התקשורת הבין-אישית; מקורות ספרות. הקישו על הפרפר מימין לקריאת המאמר השלם... האדם אינו אי האדם אינו אי: האם הפסיכולוגיה היא מדע? מאמר מתוך כתב-העת למדע פופולרי, אודיסיאה, יולי 2010. ככל שהפכה הפסיכולוגיה לפופולרית יותר, כך נשאלה לעיתים קרובות יותר השאלה "האם הפסיכולוגיה היא מדע?" התשובות, רבות כמספר השואלים, מצביעות על הקושי בהגדרתה החד-ערכית של הפסיכולוגיה כמדע. רבים מהפסיכולוגים טוענים שפסיכולוגיה אינה מדע, ובכך מנערים את חוצנם מן הצורך לשנות משהו בדרך הבנתם את נפש האדם. פסיכולוגים אחרים בטוחים שפסיכולוגיה היא מדע לכל דבר ועניין, אלא שיש מקום לשיפור משמעותי של העקרונות המדעיים שלה, כדי שאפשר יהיה לראות בה מדע מן השורה, כמדעי הטבע ומדעי החיים. מה שונה כל-כך במדע הפסיכולוגיה - "לימוד נפש האדם" - ממדעים אחרים? הקישו על הפרפר מימין לקריאת המאמר השלם... הרצאות הרצאות של ד"ר אורן חסון כמרצה מנוסה באקדמיה ומחוצה לה, בארץ ובחו"ל, ומנקודת המבט של התמחותו המיוחדת, אורן מרצה על יחסים שבין גברים ונשים, על תקשורת בין-אישית, על תהליכי קבלת החלטות, על אמת ושקר בשפת הגוף, על מסע צילום מיוחד אל האירוסים, ועל האבולוציה של האמנות. כמו כן, אורן נכון לתאם הרצאות נוספות בתחום התמחותו, הקשורות לאדם ולעולם החי בנושאים של תקשורת, התנהגות ואבולוציה, על-פי הזמנה ותחומי עניין של הפונים, ועל פי כישוריו והידע שלו. הקישו על הפרפר מימין לעיון בפרוט ההרצאות...

Valid CSS!