פסיכולוגיה אבולוציונית ככלי טיפולי
פסיכולוגיה אבולוציונית: הרחבה ומאמרים
פסיכולוגיה אבולוציונית היא ענף חדש בפסיכולוגיה, הרואה את האדם כחלק בלתי נפרד מהטבע ומעולם החי. הפסיכולוגיה האבולוציונית מאחדת את הממצאים הגנטיים והנוירוביולוגיים (חקר המוח), ואת הבנת הסיבות האקולוגיות והחברתיות להתנהגות האדם. הפסיכולוגיה האבולוציונית מדעית יותר מענפי הפסיכולוגיה האחרים כי היא מתואמת עם יתר המדעים ומוזנת מהם, והיא בעיקר תחום אקדמאי ומחקרי. יש לה מתנגדים חריפים, אבל ההתנגדות הזו אינה נובעת מסיבות אקדמאיות-מדעיות טהורות (כי הרי הגישות האחרות בפסיכולוגיה, שהן ללא ספק מדעיות פחות, אינן מעוררות התנגדות דומה), אלא בשל סיבות הנוגעות לאמונה (המתנגדת לרעיון האבולוציה), ולהתנגדות של זרמים חברתיים מסויימים, באקדמיה ומחוצה לה, החוששים מ"דרוויניזם חברתי", כלומר, ממתן הצדקות מדעיות לכאורה, לתחרות בנוסח "החזק הוא השורד".
מבלי להכנס לעומק הדיון הזה, הסיבה הפשוטה שבגללה כל הויכוח החברתי הזה מיותר היא שהבנה ביולוגית של האדם אינה מתעלמת ואינה יכולה להתעלם מכך שהאדם, בצד היותו תחרותי, שמח לאיד, שאפתן, מתגונן ושורד, הוא גם משתף פעולה, חברתי, אמפתי, לפעמים עצוב בהפסדם של אחרים, לפעמים שמח בשמחתם, ולפעמים גם כזה המוכן להקריב את עצמו למען אחרים. התקשורת החברתית האנושית, המילולית, היא יוצאת דופן בעולם החי, ולא היתה יכולה להתפתח ללא שילוב בין אינטליגנציה לבין שיתוף פעולה יוצא דופן (ראו מאמר של אורן: "האמת והשקר ביד הלשון"). הבנות ביולוגיות של האדם לא רק שאינן מתעלמות מכך, אלא גם מביאות לכך הסברים העומדים במבחן מעשי ומחקרי.
אחת הדוגמאות למחקר המצביע על כך שהאדם פיתח מנגנונים מיוחדים המיעדים אותו להתקיים בשיתוף וליצור תקשורת חברתית מיוחדת הוא מאמר מדעי של אורן המסביר את תיפקודן התיקשורתי של "דמעות רגשיות". אלו הן דמעות העולות בעינינו בעת התרגשות, תסכול, בכי, עצב, אושר, כחלק חשוב מהתקשורת החברתית שלנו (להבדיל מהפרשת דמעות כתוצאה של פגיעה פיזית בעין, שמטרתן הגנה בלבד).
לכן, פסיכולוגיה אבולוציונית אינה "מצדיקה" דרוויניזם חברתי, תחרותי ואכזרי, אלא להפך – מסבירה מדוע האדם הוא גם תחרותי, אבל גם יצור חברתי הזקוק לשיתוף פעולה, ולתקשורת שיש לה כלים להתמודד הן עם השיתוף הזה, והן עם הנסיונות לנצל אותו. כך שאם לא נטאטא דברים מתחת לשטיח, ולא נתעלם ממה שאנחנו, לטוב ולרע, נוכל להבין את עצמנו טוב יותר.
הבנה כזו של האדם, אמיצה ונכונה, הכרחית כדי לנצל את מלוא הפוטנציאל של התקשורת החברתית הנפלאה שנולדנו איתה ואשר אנחנו משכללים אותה כל חיינו. היא הכרחית גם כדי לרתום אותה, בעזרת הכוונה והדרכה נכונים, לטובת המטופלים, כדי לאפשר להם כלים טובים ומדוייקים יותר להתמודדות בחברה המורכבת שלנו, שדורשת שיתוף ותחרות בעת ובעונה אחת, מה שבהחלט עלול, לפעמים, להיות מבלבל מאד, שלא לומר מתסכל.
מטרת השימוש בפסיכולוגיה האבולוציונית, ככלי טיפולי, היא לספק את הכלים להתנהלות בעולם המורכב הזה, מתוך הבנה שאנחנו גם כאלה וגם כאלה, טובים ורעים כאחד, ולמצוא את המינונים הנכונים בין נתינה לבין מה שראוי שנקבל, בהתאם לתנאים ולאנשים איתם נמצאים במגע. ו... ללמוד לחיות בשלום עם המאזן שבין דרישה לנתינה, ששניהם צרכים שלנו.
להמשך קריאת מאמריו של אורן
את שני מאמרי ההרחבה של אורן, על פסיכולוגיה ומדע ("האדם אינו אי") ועל פסיכולוגיה אבולוציונית ("עוד פרדיגמה מן השורה"), תמצאו בקישורים מימין. מאמר נוסף שלו בעברית, האמת והשקר ביד הלשון, עוסק ביתרונות ובחסרונות של השפה האנושית, ככלי תקשורתי להעברת מסרים אמיתיים ושקריים.
המאמר המדעי של אורן, על הדמעות כתקשורת, באנגלית, זמין, ותמצאו אותו כאן. המאמר צוטט בהרחבה בעולם זמן קצר לאחר פרסומו. להלן מספר דוגמאות מתוך רבות:
- כתבה מאת העיתונאי האמריקאי צ'ארלס צ'וי , שראיין הן ד"ר אורן חסון והן את פרופסור דייויד באס מאוניברסיטת טקסס, שהוא מהחוקרים המרכזיים בתחום הפסיכולוגיה האבולוציונית.
- בלוג של המגשר סטיב מהטה.
- מאמר של ד"ר רוזמרי ליכטמן וד"ר פיליס גולדברג, בבלוג של שתי הפסיכולוגיות האמריקאיות.
- "Why Cry? Evolutionary Biologists Show Crying Can Strengthen Relationships". מתוך כתב העת Science Daily.
- "The evolutionary benefits of crying". בבלוג המדעי: Sci GoGo.
- "Scientists Propose New Explanation for Crying". באתר Softpedia.
- את תקציר המאמר המדעי כתב אורן בעברית, בקפה דה מרקר, תחת הכותרת "אל תנגב לה את הדמעות, חבק אותה".