תשובות פסיכולוגיה אבולוציונית
בחור
מה נשים באמת רוצות....
⌄
שלום
ד"ר חסון,אני קורא בפורום מזה זמן ואני חייב לציין כי זה אחד המקומות המקצועיים האמפטיים והמעניינים ביותר בתחומו.ועכשיו לשאלתי אשר הינה פחות ספציפית למקרה שכרגע קורה לי (למרות שכמובן נתקלתי בו פעמים רבות) אלא למשהו כללי יותר בענייני יחסי גברים ונשים.מעניין אותי לדעת מדוע יש משיכה עזה של בחורות/נשים לבחורים "רעים". כשאני אומר "רעים" אני לאו דווקא מתכוון לקצה הסקאלה של הרוע- של גברים מכים חלילה או מתעללים בבנות זוגן ששם יש מרכיב פתולוגי עמוק של שני הצדדים והוא פחות מעניין אותי."רעים" מבחינתי, הם גברים אשר קשים להשגה (גם בתחילת היחסים וגם באופן מסויים בתקופה ה"ממוסדת" שלהם), עומדים על שלהם, דעתניים, אגואיסטיים פעמים רבות (גם יודעים לתת אבל לא מתביישים בצרכים שלהם), גברים שאינם מובנים מאליהם, שעושים "חיים קשים" לבנות זוגן- במובן שאינם מקבלים כל מה שהן אומרות או לא מוכנים לבטל עצמם עבורן.אם תשאל בחורה ממוצעת לגבי הגבר שהיא מחפשת- אני מניח שתמיד יופיע בתשובותיה- "בחור טוב"- כזה שמתחשב בדעתה, מתייחס אליה כמו נסיכה, אדיב, עושה עבורה כל מה שהיא רוצה וכו'. אולם בפועל ומנסיוני הלא קטן (אני בן 33)- תמיד הטיפוס "הרע" עושה להן את זה יותר. בחורים טובים נזרקים לאנחות חדשות לבקרים, או שהן נמצאים איתם, אך לא מתאהבות חזק כמו בבחור "רע".אני, לצורך עדות אישית, יכול להחשב ככסוג של בחור "רע" במידה מסויימת- אבל עם שילוב של אדיבות, נימוס, כריזמה ורצון גם לפנק והדדיות- אבל כל זה תמיד תמיד עם עמידה על שלי, רתיעה ענקית מביטול עצמי או משתלטנות של הנשים בחיי עליי (גם אם זה בראשי בלבד), חוסר רצון להיות נושא כלים (כמו גברים רבים שאני מכיר) וחוסר הערצה "עיוורת" לנשים אלו (כן הערצה, אבל עם שליטה עצמית)..אני מניח שאתה מבין את הענייןמה שראיתי במהלך שנותיי הוא שגם בחורות אשר התרגלו לקלות ביחסיהן עם המין ה"חזק" והתרגלו ל"טוב"- "נפלו" איתי חזק בסופו של דברוהתאהבו בי חזק יותר מאשר עם גברים אחרים אשר כביכול ענו על צרכיהם (לפחות המודעים) באופן רב יותר.זה כאילו סותר את הצורך שלהן להיות עם גבר אשר ידאג להן ולצאצא שלהן באופן הטוב ביותר, לא?ראיתי בתשובותיך שאתה מתייחס רבות לפסיכולוגיה אבולוציונית והיה מעניין אותי לשמוע את דעתך בנושא שאולי תהיה שונה מאשר תשובות רגילות אשר נוטות לקשר את המשיכה ל"רוע" לעניינים לא סגורים בילדות, משיכה לבלתי אפשרי וכו' (לא שזה לא נכון גם...)תודה מראש על תשובתך ויישר כוח
ד"ר אורן חסון
תשובות של פסיכולוגיה אבולוציונית
⌄
בחור יקר,
מן הסתם אתה צודק, והתשובה שלי שונה מזו של הפסיכולוגיה הקונוונציונלית.כל הזרמים בפסיכולוגיה שואלים אותה שאלה:מדוע אנחנו מתנהגים כפי שאנחנו מתנהגים?הפסיכולוגיה הקונוונציונלית נותנת לשאלה מרכזית זו שלוש תשובות אפשריות: 1. כי כך אנחנו מרגישים טוב יותר עם עצמנו. 2. כי הסביבה השפיעה עלינו להיות כאלה. 3. כי כך אנחנו בנויים.הפסיכולוגיה האבולוציונית היא הזרם היחיד בפסיכולגיה שאינו מסתפק בתשובות הללו, וממשיך ושואל גם:מדועכך אנחנו מרגישים טוב יותר עם עצמנו?מדועאנחנו מושפעים כך על-ידי הסביבה, לומדים ממנה את מה שאנחנו לומדים ומתקשים ללמוד דברים אחרים? ומדועכך אנחנו בנויים?לכן גם השוני בתשובות.לשאלה שלך עניתי באריכות לפני מספר ימים, לפונה ששאלה אותי על נקודת המבט שלה, ומדוע היא מרגישה כפי שאתה תארת שנשים שאתה פוגש מרגישות. להלן הקישור. אני מקווה שהוא יספק אותך חלקית.http://www.starmed.co.il/Forum/?ForumID=93&MsgID=895239
בחור
תשובות של פסיכולוגיה אבולוציונית
⌄
תודה ד"ר על התשובה וההפנייה,קראתי את תשובתך לבחורה בעיון ואם אני מבין נכון הרי שמה שאני קורא לו בחור "רע" נתפס בעיני הנשים כבחור "בטוח בעצמו" ועל כן הן מפרשות בטחון עצמי זה כעוצמה חברתית וכמוצלחות גנטית. כמו כן ציינת שייתכן שקיים בלבול בעיני נשים כיום והן טועות במידה מסויימת בהתמקדות בתכונות אבולוציוניות של מעמד חברתי גבוה אשר בטחון עצמי גבוה מאותת עליהם ולא "מבינות" שגם גבר "רך" יותר ואמפטי יכול להצליח בעולמנו המודרני.האם תתכן כזו טעות גורפת מצד נשות זמננו, האם אין יש משהו עמוק יותר שעדיין צועק להן - "זה הגבר בשבילך" כאשר הן פוגשות מישהו שמתאגר אותן באופן חזק מאוד.האם אין השדר של גבר כזה הינו בעצם- "אני אולי קשה עבורך ואיתך אבל זה אומר שאני אהיה גם קשה עבור העולם החיצוני ולכן אשמור טוב יותר על האינטרסים שלך אם תהיי איתי"?סתם תהייה
ד"ר אורן חסון
ועוד: תוקפנות/אסרטיביות/נשים צעירות
⌄
בחור יקר,
הטעות היא לא כל כך גורפת, כי עדיין אסרטיביות היא קנה מיד להצלחה. אבל נכון הוא שמידת ההצלחה של תוקפנות, וחוסר התחשבות, בחברה המערבית, ירדה. שיתוף הפעולה החברתי-כלכלי, ואופי התחרות הכלכלית, שאינו פיזי, ושיתוף הפעולה הנדרש לעתים קרובות כדי להצליח, הם שגרמו לכך. חלק גדול מהנשים יודע לעשות את התאום הזה, אולי בדרך של למידה חברתית, וחלק אולי לא, ואולי גם כן בשל למידה, בתנאים סביבתיים/משפחתיים שונים. אבל אני יכול להצביע לך גם על מקום שבו הגברים של היום טועים, לכאורה לפחות. שכן, גברים עדיין ממשיכים להעדיף נשים צעירות שבעבר, בקשרים ארוכי טווח וחסרי אמצעי מניעה, נתנו להם יותר צאצאים. אלא שהיום, כאשר הקשרים מסתיימים לעתים קרובות יותר כאשר שני בני הזוג עדיין פוריים, וכאשר משתמשים באמצעי מניעה, יש לזה פחות משמעות. לפחות עד גיל מסויים, גברים יכולים לבחור נשים בנות גילם, או אפילו מבוגרות מהם, ועדיין לא להפסיד ברבייה שלהם לעומת גברים שבוחרים נשים צעירות. כך שהעולם המערבי המודרני הפך כמה נטיות מולדות שלנו לכאלו שהיתרון הביולוגי שלהם הפך להיות נמוך בהרבה. אם תרצה, מידת ההתאמה של תכונות כאלה, נמוכה יותר לעומת מה שהיתה פעם.אבל בכל מקרה, ההבנה הביולוגית הזו, שמספקת הפסיכולוגיה האבולוציונית, חשובה להבנת ההתנהגות שלנו, בין אם ההתנהגות שלנו מותאמת לסביבה החדשה, ובין אם לאו.