תמיכה בקשר רע: מה לעשות?
מור
לא יודעת איך לעזור לה...
⌄
היי.אני לא יודעת אם הנושא שלי כ"כ קשור לפורום זה, אבל אנסה.חברה הכי טובה שלי, הכירה לפני חודשיים בחור, התאהבה בו, והם עברו לגור ביחד אחרי חודש.היא באה מבית דתי, המשפחה שלה לא מקבלת אותו בגלל שהוא גרוש+ילד (הוא בן 26 היא 22).היא בחורה שאין לה ביטחון עצמי. רצתה מאוד גבר כי לא היה לה טוב בבית, והלכה עם מי שבא קודם (סוג של התפשרה עליו).אני מבלה אצלהם הרבה בדירה.מצד אחד, רואים שהוא אוהב אותה, ויותר מאוהב, צריך אותה. הוא בן אדם שלא יכול להיות לבד, התגרש פעמיים בגלל שהוא שתלטן ושוביניסט, צועק עליה לפני אנשים, מתנהג אליי ולחברותיה בגסות, לא אכפת לו מהמשפחה שלה שלא מקבלת אותו ולא מנסה להתאמץ כדי שיחבבו אותו.היא משלמת לו גם על הרבה דברים.לאחרונה, היא בוכה הרבה. היא חתמה איתו על חוזה לשנה בדירה.לא טוב לה איתו, היא מרגישה חנוקה, שהוא מנצל אותה בשביל כסף, כל הזמן רבה איתו ונותנת לו הזדמנויות מחדש.אני מתגעגעת אליה. דואגת לה. אני הייתי במצב שלה, של מבוך שממנו היא לא יכולה לצאת. נראה שהיא מפחדת ממנו, כי הוא כל הזמן עושה לה פרצוף מסכן ומתנצל העיקר שתישאר איתו.אני יודעת שעליי לא להתערב, אבל היא בוכה לי ואין אף אחד שיכול לעזור לה.אני החברה האמיתית היחידה שנשארה לה.כולן עזבו אותה, ואני אפשר להגיד חברתה הטובה היחידה.אני לא יודעת איך להוציא אותה מזה, רוצה להציל אותה לפני שתיכנס להריון ממנו או תתחתן.אשמח לעצה.תודה רבה...
ד"ר אורן חסון
חברה בקשר רע
⌄
מור יקרה,
את עושה את מה שאת אמורה לעשות. להקשיב בעיקר, אולי לשאול פה ושם, אבל היא זו שצריכה לפתור את העניין, כאשר זה יהיה נכון לה. ואני מבין כאן את הקושי שלך, כי את חושבת שהיא מכניסה עצמה לצרה ומרגישה חסרת אונים, ואולי חסרת אונים עד שהדבר שהכי מתחשק לך לעשות, כשאת מבינה שאת לא יכולה לפתור זאת, זה לעזוב וללכת. כי תחושת חוסר האונים היא תחושה לא פשוטה כלל.הדברים היחידים שאת יכולה לעשות הם עקיפים - לתמוך בה בעצמך ולהיות לה אוזן קשבת ומחזקת לא רק לעמדותיה, אלא בעיקר לאישיות שלה ולבטחון העצמי שלה; לעזור לה להתחבר מחדש לאלו שהיא נתקה קשר איתם, ולגשר ביניהם אם אפשר, ושוב - עם כמה שפחות ביקורת; לעזור לה לדבר עם בני המשפחה שלה למרות ההתנגדות של בני המשפחה. בקצרה - את מה שצריך על מנת להגדיל את מעגל התמיכה שלה ואת הבטחון העצמי שלה, ולעזור לה להתמודד מול הביקורת של המשפחה והחברים, מבלי שתברח מהם ומבלי לשבור את הכלים. ואולי גם לדבר, ושוב, מבלי ללחוץ, על פתרונות שונים לקשיים בינה לבינו - למשל, על הצורך ביעוץ זוגי. כי אולי כשהיא תחפש פתרונות, היא תהיה מודעת יותר גם לקשיים, מבלי לטאטא אותם מתחת לשטיח. או שתצליח באמת לפתור אותם. כך או כך, זו דרך לשפר.