פסיכולוגיה אבולוציונית: נכות והתמודדות
עמית
שלום אורן
⌄
סלח לי על שהתפרצתי בערמומיות לפורום, כי השאלות אינן על זוגיות כלל.אני רוצה לשאול על נושא הפסיכולוגיה האבולוציונית.היא מרתקת אותי.האם תוכל להמליץ על ספרים או מאמרים בעברית על נושא?.האם תוכל להפנות אותי לישראלים נוספים שעוסקים בתחום, מלבד עדה למפרט ומלבדך?.האם אפשר ללמוד את הנושא איפשהו כשומע חופשי?.איך הפסיכולוגיה האבולוציונית תופסת את קיומם של אנשים נכים עד היום?.האם יש להם ערך אבולוציוני, או שמדובר בטעות שחוזרת על עצמה שוב ושוב?.(לי מותר לשאול זאת, כיון שאני נכה).שוב, מבקש את סליחתך על שנדחפתי לך לפורום.מבטיח לך שכאשר תהיה לי בת זוג, אריב איתה ואבוא לכאןלקבל עצות על זוגיות...
ד"ר אורן חסון
פסיכולוגיה אבולוציונית
⌄
עמית יקר,
מאמרים בעברית שלי, תמצא אצלי באתר. לימדתי זאת באוניברסיטה העברית כעשר שנים, וכן באוניברסיטאות חיפה ובבר-אילן, אלא שהיום איני עושה זאת. יש עוד חוקר ישראלי, שסיים את לימודיו לא מזמן בנושא זה באוניברסיטה של ניו מקסיקו, גיל גרינגרוס. תמצא את הבלוג שלו בעבריתכאן, והוא כותב הרבה.לשאלתך בעניין הנכות: יש להפריד בין נטייה גנטית לנכות לבין כזו שהיא תולדה אקראית של נסיבות (תאונה או מלחמה, למשל). כאשר מדובר בנטייה תורשתית, בדיוק כמו כל נטיה למחלות או לקוצר ראייה, הברירה הטבעית פועלת נגדה, כך שהיא נשמרת במינונים נמוכים באוכלוסיה. אבל קח בחשבון שבמצב הרפואה המודרנית והעיסוקים המודרניים, לחץ הברירה כנגד נטיות כאלה חלש יותר, ולפעמים, כמו בקוצר ראייה, כמעט שאינו מורגש. אחרי הכל, גם נכים יכולים להצליח מאד כלכלית וחברתית, ולהביא ילדים. במידה ומדובר בתאונה – אז זה פשוט עניין מקרי שאין לו רקע גנטי. לכן, לפסיכולוגיה האבולוציונית אין מה לעסוק נכות עצמה, פרט להשלכות שלה, הנפשיות והחברתיות. וכאן כבר מדובר בהתמודדות עם קשיים פיזיים וגופניים שאין להם מרפא, כחלק מהצורך להתגבר על קשיים נפשיים וחברתיים שיש להם.