פירוש חלומות: מה המשמעות?
רוני
חלומות על קשר יזיזות מהעבר
⌄
שלום
ד"ר חסון,נשארתי בקשר ידידות עם יזיז. הקשר בינינו היה לפני כ -3 שנים. אסכם את הכל בכמה מילים - אני אהבתי אותו, הוא חיבב אותי. חשבתי שקברתי את הרגשות שלי, ומה שנשאר זה רק האכפתיות והחיבה ההדדית.אני בת 40, גרושה, בשנתיים האחרונות בזוגיות "על אש קטנה". לא בטוחה ביכולתי לקיים זוגיות מלאה, כזו שכוללת מחוייבות אמיתית, מגורים משותפים וכו'...לאחרונה חלמתי כמה חלומות יום אחרי יום, בהם היזיז-ידיד ההוא מופיע כספק בן זוג, ספק מישהו ששולט על חיי ומנסה לכפות עליי יחסי מין, ממש מטריד אותי. ואילו אני נלחמת לא להכנע - לא לפתוח שוב את הלב (למרות שאין שום הצהרת אהבה מצידו) וגם לא להסכים לסקס. בחיים האמיתיים הוא איש עדין, בוודאי שלא אלים.אני מוטרדת מהחלומות האלה ותוהה עד כמה הם מהווים סימן למשהו שלא טיפלתי בו כראוי ודורש התייחסות מעמיקה למרות הזמן שעבר כדי באמת להשאיר את הפאזה הזו מאחוריי, או שלקחת את החלום בפרופורציית חלום-קוריוז?אשמח אם תוכל לעזור לי לעשות קצת סדר בדברים.תודה,רוני
ד"ר אורן חסון
העולם המודע שלך
⌄
רוני יקרה,
חלומות זה סיפור מורכב. בעיקר כי אנחנו לא יודעים מספיק. במקור – לשנת החלום יש תפקיד חשוב ביצירת זיכרון של היום שחלף. לפחות, זה מה שידוע ביונקים ובציפורים, שכולם כנראה חולמים, מצד אחד – ושלא מייחסים להם כמובן מודע ותת מודע בהיבטים שמיחסים לנו, מצד שני.האם כשאת חולמת על הידיד לשעבר הזה, זה אומר משהו משמעותי לגבי העתיד? – בודאי שלא ככוח עליון שאומר לך מה אמור להיות העתיד שלך. ונדמה לי שזה גם מה שאת חושבת. האם זה משהו פנימי שלך שהוא משמעותי וחשוב? – אולי, אבל גם זה בכלל לא בטוח. האם זה חלום-קוריוז, כלומר, שיש בו מרכיב אקראי משמעותי? – יתכן. בודאי שאי אפשר לשלול את זה.אני חושב שהכי נכון לך הוא לחשוב ולשקול על פי מצבך כשאת מודעת למה שאת חושבת, כי אז יש לך שיקול דעת, ואת יכולה לשקול מה נכון ומה נכון לך, ולא לפעול לפי מצבים שבהם שיקול הדעת והדמיון פועלים באופן שיכול להיות, עד כמה שאנחנו יודעים, לפחות בחלקו מנותק מהמציאות.צריך גם לזכור שלזיכרון חלומות יש עולם נפרד משלו, וכשאת חולמת על משהו, יתכן מאד שתמשיכי לחלום עליו, כי הזיכרון הזה עובר מחלום לחלום, ויתכן גם עם פער של חודשים בין זיכרון אחד לזה שבא אחריו, לפחות כאשר את זוכרת חלומות. הזיכרון הזה יכול לפעול כמו עולם דמיוני נפרד, שאולי יש לו קשר למציאות, ובעצם, הרי תמיד יש לו קשר כלשהו גם למציאות, כי הוא לא רק דמיוני, אבל הקשר הזה הוא חלקי בלבד.אם את שואלת אותי, כמי שרואה זאת מתוך הכיוון של הפסיכולוגיה האבולוציונית, שזה אומר מתוך הסתכלות רחבה יותר לא רק על בני האדם בלבד, הייתי ממליץ לך לסמוך על העולם המודע שלך יותר מאשר על חלומות.