משמעות חלומות: האם הם משקפים את המציאות?
שרון
בגידות בחלומות
⌄
שלום,
אני בת 18 ויוצאת עם מישהו כבר חצי שנה. אני אוהבת אותו, וכמהה לראות אותו כל יום (הוא בצבא). אני כל כך קשורה אליו, עד שאם יוצא שאנחנו לא מדברים בטלפון יום שלם אני נהיית עצובה, ונהיית רגזנית כלפי כל מי שסביבי. לאחרונה, התחלתי לחלום בלילות שוב ושוב שאני בוגדת בו, וכמעט שלא עובר לילה בלי שאני חולמת על זה. ברוב החלומות אני לא מרגישה אשמה או חרטה, רק זלזול בחבר שלי, על זה שהוא בכלל לא קולט מה קורה.
כמובן שבמציאות הכל בסדר, ואף אחד לא בוגד באף אחד, אבל העניין כבר מתחיל להטריד אותי ממש, כי הוא חוזר על עצמו כל לילה.
אתה חושב שיש סיבה שאני לא מצליחה להיפטר מהחלומות האלה?
תודה,
שרון
ד"ר אורן חסון
חלימה ומציאות
⌄
שרון יקרה,
אני לא מומחה לחלומות, אבל הגישה לחלומות ולמשמעות שלהם היא בחילוקי דעות. האם החלומות הם רק מראה של הנפש, ומראים את תשוקותינו הבלתי מודעות? - לא בהכרח. יש גם השפעות זרות על חלומות, וחלקן קשורות לעצם העובדה שחלום יוצר בנו זיכרון, ולכן הסבירות שהוא יחזור על עצמו גבוהה יותר מעצם העובדה שהוא כבר טמון אי שם באיזה שהוא זיכרון, ויצר לעצמו חיים משלו. לכן, לפעמים יש חלומות שחוזרים על עצמם בתקופה מסויימת, ולאחר שבועות, חודשים או יותר נעלמים, ולפעמים חוזרים בדרגה כזו או אחרת של עוצמה שנים אחר-כך - ואני לא מדבר על חלומות פוסט-טראומתיים, שזה סיפור בפני עצמו, אלא על חלומות שהקשר בינם לבין המציאות רופף יותר. אם את לוקחת אותם ברצינות, והם משפיעים עליך ומעוררים חרדות, או כמיהה, הם יתחילו להשפיע גם על החיים שמחוץ לשנת החלום.כרגע, המחשבות על כך, ועל הרגשות שהם מעוררים בך, מטרידים אותך, והופכים להיות מחשבות אובססיביות, עד שהן אפילו מטילות ספק במציאות שלך. זה בהחלט משהו שאת צריכה לפתור עם עצמך.אני לא נוהג לענות לשאלות של צעירים בגיל העשרה, בשל סיבות מסיבות שונות, אבל לו היית בוגרת יותר ועם אותן טרדות, הייתי מפנה אותך לטיפול קוגניטיבי, כדי ללמוד להניח לחלומות (מה שלא בטוח שטיפול דינמי יעשה כל כך בקלות - וכאן ההבדל בין הפרשנויות לחלומות שיתנו פסיכולוגים מאסכולות שונות).כרגע, כנראה שככל שתעסקי בזה פחות, בהדרגה גם תחלמי את החלומות האלה פחות. כך שהפתרון צריך להיות פשוט להסיח את הדעת לעניינים חשובים יותר.