משחקי כוח במשפחה: מה עומד מאחוריהם
אורית
מנסה לעזור להורים
⌄
שלום רב,
אני בת 25 ורציתי להתייעץ איתך בקשר להורים שלי: שניהם בני 50 ונשואים כבר 27 שנה,בשנה האחרונה התחילו להיות להם ויכוחים וריבים מטורפים בעניין אחד והוא רכישת דירה, אמא שליממשרוצה לעבור דירה (היא אומרת שהיא לא יכולה לסבול את הבית שבו היא גרה ושהיא לא מרוצה מהבית כבר 10 שנים). העניין הוא שאבא שלי אדם שחייב שהכל יהיה גדול ומושלם ולכן לא מוכן להתפשר על שום דירה שהיא פחות ממושלם אבל מכיוון שדירות מהסוג שהוא רוצה עולות ממש יקר (ומחירי הדירות באזור שהם מחפשים רק עולה ועולה) יוצא שהוא בסוף לא קונה, וכשאמא שלי מראה לו דירות שהן ברמה סבירה הוא מיד שולל אותן על הסף. יוצא שאמא שלי נמצאת כבר המון חודשים אם לא שנים במצב של תיסכול, היא אומרת שהיא מיואשת ולא יודעת מה לעשות,שאי אפשר לדבר איתו, וברגעי כעס אומרת שהיא רוצה להתגרש. בנוסף היא מתלוננת שאבא שלי הוא בן אדם של דווקא ולא פועל מתוך ההגיון אלא הרבה מתוך הרגש. הזוגיות ביניהם הולכת ומתפוררת, אמא שלי טוענת שהיא רק אוכלת את הלב מכל מני עסקאות שאבא שלי לא רצה לבצע ובגלל זה היא הפסידה וכל מיני משפטים מהסוג הזה.ייעצתי להורי ללכת לייעוץ זוגי אבל כל אחד שלל את זה על הסף, אני חושבת בעיקר בגלל שהם לא אנשים שפתוחים אלא יותר מהסוג השמרן.רציתי לשאול איפה אתה חושב שהבעייה אצלם? ואיך הם יוכלו לפתור אותה?יש משהו שאני יכולה לומר להם?בתודה מראש על תשובתך,אורית
ד"ר אורן חסון
מה שאולי מפחיד אותם זה להישאר לבד
⌄
אורית יקרה,
לפי תאורך הם משחקים משחקי כוח. אמא שלךממשרוצה לעבור דירה, ואבא שלך מוכןלממשאת זה רק בתנאי שזה יהיה בלתי אפשרי. ה"דווקא" הוא חלק מהמשחק הזה, ואני לא בטוח שהדווקא הזה מגיע רק מצד אחד. השאלה היא למה הם צריכים את המשחק הזה, ואת זה קשה לדעת. בשביל זה צריך להבין ממה היא מפחדת, הן בעניין הדירה והן בעניין היחסים איתו, וצריך להבין ממה הוא מפחד, הן בעניין הדירה והן בעניין היחסים איתה. את בת 25, ולא ברור לי אם את גרה עדיין איתם, ולא כתבת גם אם יש לך אחים ואחיות. אבל בגיל הזה, הם כבר מבינים שהבית שבו יגורו הוא הבית שבו הם יגורו בסופו של דברלבד, ואולי מה שמפחיד את אמך, זה להיות לבד עם אביך בבית הנוכחי, ואת אביך – להיות לבד עם אמך בבית אחר, ואולי שניהם פשוט פוחדים להישאר לבד, ועושים מבחני מחוייבות ונאמנות זה לזו.לפעמים מי שחושש מכך שדעתו של השני תתקבל, חושש להגיע ליעוץ זוגי. ואולי בדיוק בגלל זה שניהם חוששים להגיע ליעוץ זוגי. אני לא אוהב את הטכניקה הזו, אבל לפעמים דווקא סנקציות של הילדים יכולים לגרום להורים לעשות מעשה, כמו להגיע ליעוץ.
אורית
מה שאולי מפחיד אותם זה להישאר לבד
⌄
תודה רבה רבה....
אורית
אמא כן אבא לא.. מה עושים
⌄
ד"ר חסון שלום
רב,דיברתי עם אמא שלי בנוגע לייעוץ ואף נתתי לה את הטלפון והיא מוכנה ללכת כדי "שיטפלו בכל הבעיות של אבא שלי", אך שהבנתי שלפגישה הראשונה שניהם צריכים להגיע, הצעתי לאבא שלי שיגיע לייעוץ בטענה שהמצב הזה לא טוב לאף אחד מהם וכדאי שמישהו מבחוץ שהוא יותר אובייקטיבי, מיקצועי ושלא לטובת אף אחד מהם יוכל לעזור, אבא שלי בתגובה אמר שהוא לא רוצה לשפר ולתקן אצלו שום דבר, ושהבעיה היא אצלה ואם היא רוצה אז שהיא תלך הוא מצידו רק רוצה שאמא שלי תפסיק להציק לו כי היא פשוט מפריעה לו לחיות (!!!)הוא לדבריו לא ילך לשום ייעוץ "כי לייעוץ הולכים כשיש עדיין רצון לתקן ולשפר את המצב" ולו אין יותר כוח לזה נישבר לו ושהוא הולך לחתוך את הנישואים האלו. כששאלתי אותו לאן הוא מתכוון ללכת הוא אמר לבית אחר.אמא שלי יכולה לפעמים לשגע פילים היא מסוגלת להטיח האשמות והעלבות על אבא שלי לחלל החדר כשאבא שלי שם במשךשעותולא מרפה.מצד שני אבא שלי לא יודע לדבר בנחת ובסבלנות במיוחד לא עם אמא שלי והוא תמיד מזלזל בה (במין סגנון דיבור כזה)אגב האפשרות שלאבא שלי יש מישהי היאבלתיסבירה לחלוטין אבא שלי מאוד בן אדם של בית ומשפחה, רק שבשנים האחרונות המריבות ביניהם רק גדלות ומדי פעם הם משלימים עד המריבה הבאה. אציין כי אבא שלי הוא אדם שלא תמיד מסוגל לשלוט בעצבים שלו (כן עד העבר הלא כל כך רחוק הוא היה גם משתמש באלימות) בנוסף מאוד קשה לנהל איתו שיחה שהיא לא בצעקות (הוא תמיד צועק או מרים את הקול) הוא טוען שככה הוא ושהוא לא רוצה להשתנות.וסליחה על האורך פשוט רציתי לתת לך כמה שיותר פרטים על המצב שלהם כדי שתוכל לאבחן את בעייה שלהם הכי טוב.שורה תחתונה.....מה אני עוד יכולה לעשות כדי להזיז את אבא שלי לטיפול? הוא חייב את זה וכך גם אמא שלי. מצד שני אולי במצבם כבר אין מה לעשות? אציין כי אני לא גרה איתם בבית כבר 3 שנים, אחי בצבא וגר בבית ועוד אחות קטנה בת 10.המון המון תודה לך.....אורית