מערכת רגשית סוררת: איך להתמודד
עדי
דתיה לשעבר....
⌄
שלום.
..אני בת 23, לשעבר תלמידת תיכון דתי לבנות, והיום דתיה פחות...בזמן האחרון שמתי לב שכשאני נכנסת למערכת יחסים עם גבר, ואנחנו מגיעים לשלבים אינטימיים יותר, אני נכנסת לסוג של לחץ. אני מתחילה להרגיש אפילו סלידה מסויימת מהבחור איתו אני נמצאת, וקשה לי להמשיך איתו למרות שקודם לכן הוא היה מקסים בעיניי...אני מנסה להבין למה זה קורה, ואיך לפתור את זה, מאחר שזה קרה כבר עבר, ועבר אחרי תקופה מסויימת של התרגלות לאדם. זה מאוד מקשה עליי, ולרוב הבחור לא מבין מה עובר עליי. זה מכניס לי המון רעיונות לראש שכולם מקורם מדברים שלילים ששמעתי באולפנה (על גברים, היחס שלהם לסקס, ולנשים)- אני רוצה לציין שרובם המוחלט של הגברים שיצאתי איתם היו מקסימים, ולא מימשו שום "נבואה" שסיפרו לי עליה בתיכון...מה עושים?
ד"ר אורן חסון
מערכת רגשית סוררת
⌄
עדי יקרה,
מוזר האופן שבו אנחנו בנויים, נכון? במקום תוכנית אחת ברורה, יש לנו לפחות שתי מערכות הפעלה: המערכת הרגשית, הקדומה יותר, והמערכת הקוגניטיבית. זו שיודעת, זו שחושבת באופן הגיוני.המערכת הקוגניטיבית שלך התאימה את עצמה במהירות למצבך החדש. היא יודעת, היא מבינה, היא מעריכה את הגברים איתם יצאת, והיא זו שמבינה שעד כה שום "נבואה" עליה סיפרו לך באולפנה לא הגשימה את עצמה. אמנם אי אפשר להסיק מכך שכל הגברים הם מלאכים, אבל כנראה שאת יודעת לבחור את הגברים שלך נכון.אלא שאז, בעיקר במצבים אינטימיים, נכנסת לפעולה גם המערכת הרגשית שלך. זו שבמשך שנים למדה לזהות מהי "סכנה". "גברים" זה סכנה. "סקס" זה סכנה. "עירטול" זה סכנה. המערכת הזו לומדת לאט ושוכחת לאט. וזה מה שקורה לך.אני יכול להרגיע אותך ולומר שכל עוד את מתנסה בהתנסויות "טובות", המערכת הזו נרגעת ונחלשת. וככל שיהיה לך יותר נסיון, כך היא תמשיך להרגע ולהחלש. וכפי שאת כבר רואה, לאחר תקופה מסויימת עם אותו גבר, החרדות הללו פוחתות, ואת "מתרגלת". כלומר, המערכת הרגשית שלך מורידה הגנות.האם יש לטפל בזה, או פשוט לתת לזמן ולנסיון לעשות את שלו? – כאן, התשובה תלויה במה שאת מרגישה. אם מה שאת מרגישה מפריע לך מאד ליצור קשרים ולנהל את אורח החיים שאת חושבת שנכונים עבורך, אולי כדאי ללכת לטיפול מיני, לדבר על זה, להבין טוב יותר ולהרגיע את המערכת הרגשית שלך. מצד שני, המצב לא כל כך נורא, תני לעצמך זמן. אפשרי לעצמך להרגע, כי לפעמים החרדה מתוצאות החרדה (כלומר, ממה שתרגישי במצבים האינטימיים) עלולה כשלעצמה לגרום לך נזק. אם את מצליחה לשלוט בחרדה מפני החרדה כבר בתחילת הדרך, כנראה פתרת כבר חלק גדול מהבעיה. היי את השופטת. ויתכן גם שתמצאי שאולי הכי טוב לך, בשלב הזה, זה לעשות איזו שהיא פשרה אי-שם בין מה שמכתיבה לך המערכת הרגשית, למה שמכתיבה לך המערכת הקוגניטיבית. כלומר, להמשיך ולבחור את הגברים שלך נכון, ואולי לעשות מעט פחות שינויים ובקצב איטי יותר, כדי שלא להתסיס את המערכת הרגשית הרגישה שלך.