יציבות רגשית בקשר: האם אפשרי?
אנונימית
איך ממשיכים מכאן?
⌄
כתבתי כאן לא מזמן על כך שמפריע לי שהגבר שלי לא מתאמץ עבורי והמלצת למתוח את החבל ולהתחיל לשחק את המשחקים שלא שיחקתי מעולם. החלטתי להתחיל לעשות זאת אחרי יום ההולדת שלי אך הוא הקדים אותי... קצת רקע- אני בת 21 והוא בן 23 עוד מעט, יחד שנה ו4 חודשים, הוא גר כשעתיים נסיעה ממני בערך. הסיפור מעט ארוך- ביום ההולדת שלי הוא הפתיע אותי ולקח אותי לצימר הכי מדהים בעולם, 3 ימים היינו שם יחד והייתי מאושרת. כשחזרנו הוא ניגן בטקס יום העצמאות בערב, והיה לחוץ, לאחר ההופעה שאלתי אם הוקל לו והוא טען שאחרי הזיקוקים נחזור לדירה ונדבר. הוא נשכב על המיטה והתחיל לבכות, מעולם לא ראיתי אותו בוכה, הוא אף פעם לא בוכה. הוא אמר שקשה לו לדבר ונלחצתי. לבסוף אמר שהוא מרגיש שהוא לוקח אותי כמובן מאליו וזה לא מגיע לי, שכל הקשר הזה הוא רצה להרגיש כמוני אבל הוא לא שולט על זה, שאני מדהימה ואני החברה הכי מושלמת שיש אבל היה לו מאוד קל איתי- מעולם הוא לא הרגיש צורך להתאמץ ויכול להיות שזה מה שהביא למצב הזה. שאלתי למה הוא לקח אותי לצימר הזה והשקיע כ״כ אם הוא ידע שהוא הולך להגיד לי את זה, והוא אמר שהוא רצה שאני אהיה מאושרת. שאלתי אם הוא אוהב אותי, והוא אמר שהוא לא יודע. הוא אמר שכשאוהבים אז מרגישים וגם כשלא אז מרגישים. ואם הוא לא היה אוהב אותי לא היינו מגיעים למצב הזה היום אלא הרבה קודם, אבל פשוט עשיתי פסיכומטרי והייתה לי יומולדת אז הוא החזיק את זה הרבה זמן והוא הרגיש שהוא פוגע בי- היה מתעצבן עליי על שטויות, לעיתים מזלזל ומתייחס בחוסר סבלנות ואני הבלגתי, כי אני אוהבת אותו. זו הייתה שיחה שנמשכה כמה שעות, שנינו בוכים מחובקים ולא יודעים מה לעשות. דיברנו על פרידה, על לעבור אולי לגור יחד, או על הפסקה. הוא סיפר לי על האקסית שלו- ברגע שהם נפרדו מיוזמתו לא היה לו אכפת, אך ברגע שהוא ראה אותה עם מישהו אחר הוא כ״כ רצה אותה והיא כבר לא ואז הוא היה בדיכאון. והוא אמר שהוא יודע איך הראש שלו עובד, אם הוא ירגיש שהוא מאבד אותי אולי זה יעזור לו להרגיש שהוא אוהב, והוא טוען שהוא רק חושב שהוא מאבד אותי ולא יכול לנשום ומרגיש מחנק בגרון ולכן גם דחה את השיחה הזאת כי הוא התחרט ועדיין מתחרט שהוא אולי יאבד אותי. הוא אמר שהוא לא רואה תחליף עבורי, שהוא היה עם כ״כ הרבה בנות ואין בנות כמוני, שאין מישהי שהוא היה מתחתן איתה ומביא איתה ילדים, אבל הוא לא יודע מה לעשות והוא חושב שאם הוא יהיה עם בנות אחרות זה יכול להביא לו את הכאפה. כמובן שהעדפתי את האופציה הזאת כי היא משאירה סיכוי שנחזור לא כמו פרידה. הוא אמר שזה יהיה בלי מחויבות ולא שואלים שאלות אח״כ על מה שהיה. הלכנו לישון מחובקים. לא נרדמתי. רק חשבתי על מישהי אחרת שתהיה במיטה הזאת, ובכיתי. אמרתי לו בבוקר שאני לא מסוגלת שזה יקרה, שאם הוא יהיה עם מישהי אחרת אני לא אקבל אותו בחזרה אם יתחרט, הוא אמר שהוא לא חושב שהוא מסוגל בחודש הקרוב, ואולי החודש הזה יספיק גם בלי שהוא יהיה עם מישהי ואולי הוא ירצה לחזור. הוא החזיר אותי הבייתה- נסע שעתיים הלוך ושעתיים חזור, סיכם איתי שנדבר בתקופה הזאת בטלפון ולא בהודעות. כשהוא הלך הוא הסתכל עליי ואמר- אני לא מוותר על הקשר הזה, אני לא מוותר עלייך, אם אני ארצה ואת לא אני אלחם, תסתכלי עליי ותבטיחי לי שתחשבי כל הזמן שזה לטובה, שזה בשביל שיהיה לנו יותר טוב ביחד, הוא דרש שאגיד שאני מבטיחה בקול. הוא נישק אותי והלך.
מאז הייתי מרוסקת יומיים שלושה, שומעת דעות של אחרים שאומרים שהוא פשוט רצה לזיין מישהי אחרת, שאני שווה הרבה יותר, שאם הוא עכשיו מרגיש את זה מה יגרום לו לא לעשות לי את זה שוב,שאני צריכה להמשיך הלאה ולשכוח ממנו כי לא מגיע לו אותי, ש אם עכשיו זה קורה כשזה רק שנינו מה יקרה כשנהיה נשואים, עם ילדים ויהיו צרות? איך אפשר לסמוך על מישהו כזה? שאמר שהוא לא מוותר אבל זה לא מרגיש ככה?
אבל הלב שלי... אני פגועה ושבורה וכועסת, אבל אוהבת. מאז יום שבת אני מרגישה יותר טוב, הוא התקשר ביום ראשון, בטח ציפה לאחר כל מה שהיה שאני אבכה אבל הייתי חזקה, הראיתי לו שאני בסדר פחות או יותר, שאני לאט לאט מתגברת על זה וממשיכה הלאה ואין מה לעשות לא יעזור לי לשקוע בזה. ומאז לא דיברנו(כבר כמה ימים) היום הוא החליף את תמונת הנושא שלוו בפייסבוק שהייתה תמונה שלנו יחד, ולמרות שאני מנסה להמשיך הלאה זה שבר אותי שוב.. אני לא יודעת איך להתנהג? אני לא מתקשרת אליו ולא מסמסת, כי אין לי מה להגיד ואני מנסה לתת לו את הזמן שלו.. אבל הוא בטוח שאני אקבל אותו בחזרה כשהוא יתחרט וזה ממש לא מה שאני רוצה שהוא יחשוב. כי אני לא מתכוונת לשבת ולחכות לו.. והוא פשוט השאיר אותי על אש קטנה. איך אפשר להגיד במשפט אחד : אני רוצה להתחתן איתך, כל מי שסיפרתי לו על זה ומכיר אותך אומר שאני אידיוט, אבל להיות עם אחרות יעזור לי?!
אני משתגעת.. מצטערת על האורך אני פשוט באמת לא יודעת מה לעשות מעכשיו, אני מוצאת את עצמי רק מחכה שהוא ייצור קשר אבל לא יודעת בכלל מה להגיד לו ואיך להתנהג...
ד"ר אורן חסון
איכות של קשר
⌄
אנונימית יקרה,
אני קורא את מכתבך, ונשאר עם שאלה שנראה לי שאת יודעת את התשובה עליה: האם את חושבת שמהגבר הזה את יכולה לצפות ליציבות רגשית לאורך זמן? - אחרי הכל, זו תכונה מאד חשובה לאיכות של קשר.
אנונימית
איכות של קשר
⌄
אתה צודק.. אני כבר משלימה עם זה שאני לא רוצה לחזור אליו. השאלה מה לעשות ואיך להתנהג במצב הזה? כי הוא העמיד אותי במקום הזה, ואני לא יודעת מה עליי לעשות? להתקשר ולהגיד שהחלטתי שזה נגמר? להמשיך הלאה בלי לומר כלום ולהמשיך להתייסר?
תודה
ד"ר אורן חסון
מה נכון לך לעשות?
⌄
אנונימית יקרה,
למה בעצם את צריכה לתת לו דיווח שאת ממשיכה הלאה?-ואולי אפילו להפך. אנשים שאינם יציבים רגשית, נוטים לעיתים קרובות ללחוץ לחזור, ולנסות לשכנע ש"הכל יהיה בסדר" דווקא כאשר הם מקבלים דחייה, מה שעלול להטעות. כי זה ממש לא אומר שזה ימשיך לאורך זמן.ה"להתייסר" שלך לא קשור כרגע אליו. היו לך ציפיות ותקוות שהתאכזבו. גם בגלל שהבנת שהוא לא מסוגל לִרְצות אותך כמו שהיית רוצה, שזה סוג של דחייה, וגם משום שהבנת שהוא לא מסוגל, שזו אכזבה. אבל לאחר שהבנת הוא לא מתאים, הכל כרגע רק בינך לבינך. גם הייסורים, שנובעים מאכזבות ואולי גם מתחושה ממשית גם אם לא מוצדקת של דחייה.מה את חושבת שנכון לך לעשות?
אנונימית
מה נכון לך לעשות?
⌄
אני חושבת שכדאי לי להמשיך הלאה..זה הכי הגיוני, אבל בפועל הכי קשה. אני לא יודעת איך להתנהג כשהוא יתקשר או ייצור איזשהו קשר? אני באמת מנסה להוציא אותי מהראש- חושבת על הדברים שלא אהבתי בו, חושבת על זה שהוא מסוגל עכשיו להיות עם מישהי אחרת- אבל המוח שלי עדיין מגונן עליו שהוא פשוט מבולבל ואולי הוא יחזור ויהיה מסוגל לאהוב אותי ואולי זה באמת לטובת הקשר שלנו והוא יחזור חדור מוטיבציה וההפסקה הזאת תעורר אותו. כשהוא יתחרט לא יהיה לו קל לחזור אליי זה בטוח כי הוא יודע שזה מובן מאליו שאם הוא יתחרט אז נחזור אבל זה לא בהכרח נכון וזה מה שאני רוצה שהוא יחשוב, השאלה היא האם לקבל אותו בסופו של דבר בחזרה אם הוא ינסה לשכנע ויילחם או שזה מטעה בעצם לדעתך ועדיף להתנתק עכשיו לגמרי? כי הוא בחיים לא יהיה יציב רגשית? אני צריכה אולי לצאת עם אחרים? לא לענות לטלפונים ולא לתת אפילו סיכוי לקשר איתו? התשובות שלך עוזרות לי מאוד, תודה רבה!
ד"ר אורן חסון
כמה זמן תחכי לו?
⌄
אנונימית יקרה,
את חייבת לזכור שאני לאיודעמה הוא חושב. אני יכול לנחש על פי התאור שלך, ותשובותי היו תואמות למה שאת מתארת - וגם אז, תתכנה תשובות אחרות, כמו - יש לו סבתא חולה והוא לא מספר לך מדוע הוא כבוי ולחוץ. האם זה נכון? האם משהו אחר מסוג זה נכון? - אני לא יודע. את התשובות את צריכה לדעת בעצמך לפי ההכרות שלך איתו. יתכן שתרגישי טוב עם מתן הזדמנות נוספת, אם הוא יתאמץ מאד להראות לך שהוא רוצה. שזו שאלה גדולה אם אכן זה מה שיקרה - ואז, אם הדגם יחזור על עצמו, תהיי יותר משוכנעת שבאמת אין לך מה לחפש שם, גם אם התהליך עצמו יהיה מכאיב ולא קל. אבל אם זה לא יקרה? - כמה זמן תחכי לו? - לכי לפי מה שאת מרגישה, גם אם זה קשה, כי לפעמים ללכת לפי מה שנכון, בסופו של דבר זה יותר קל.