טיפול קוגניטיבי: גישות, פסיכולוגיה אבולוציונית

תאריך פנייה: 26.11.2013 מס׳ הודעות: 2
חיפוש נושא
מ
טיפול קוגנטיבי
26.11.2013 • 19:15

ד"ר חסון היקר
שלום לך,האם תוכל להמליץ לי על מטפל קוגנטיבי בדרום? או לפחות לתת הסבר כיצד לבחור מטפל קוגנטיבי - לפי איזה קריטריונים? מהו ההבדל בין פסיכולוג למטפל קוגנטיבי?האם אתה מקבל מטופלים בדרום? ואני יודעת שאתה פסיכולוג ולא מטפל קוגנטיבי.בתודה מראש.

ד"ר אורן חסון
פסיכולוגיה קוגניטיבית ואבולוציונית
29.11.2013 • 14:45

מ יקרה,
לצערי, אני לא מכיר מספיק מטפלים קוגניטיביים בדרום כדי לתת לך המלצה.מטפלים באים עם השכלה טיפולית של גישות שונות. בארץ, ולא בהכרח בכל מקום, הגישה הדומיננטית היא הגישה הדינמית. אבל ישנם צרכים, כמו טיפול בנושאים של הפרעות כפייתיות אובססיביות, או טיפול בחרדות, שבהן הגישה הקוגניטיבית, או קוגניטיבית-התנהגותית, נחשבת כמצליחה יותר ונותנת כלים טובים יותר להתמודד איתם.הגישה הקוגניטיבית עצמה, שבהכללה מאד גדולה עוסקת בהפעלת העולם הקוגניטיבי אל מול העולם הרגשי, עברה טלטלות רבות. אם בתחילתה היא טענה שהחלק הרציונלי הוא הראשוני שפועל אצלנו, היום, בעקבות מחקרים רבים, ברור שזה לא נכון. אבל יחד עם זה, כאשר ברור שאצלנו פועלות שתי מערכות הפעלה, גם הקוגניטיבית וגם הרגשית (נתתי על כך לא מעט הרצאות), יש אפשרות להשתמש בחלק הקוגניטיבי כמאזן או כמניע אל מול העולם הרגשי שלפעמים יוצא משליטה.אני עצמי לא פסיכולוג במובן המקובל של העניין, כי למדתי דווקא התנהגות בעולם הביולוגי. אבל אני מצוי היטב בתחום הפסיכולוגיה האבולוציונית (ראי מאמרים שליכאןוכאן, למשל). העבודה איתי היא במידה רבה קוגניטיבית, גם אם ה"קוגניציה", כלומר ההבנות של העולם הלוגי ושל הקשר שבינו לבין העולם הרגשי, לא תמיד עולה בקנה אחד עם זה של הפסיכולוגיה הקוגניטיבית. יש דברים דומים (אחרי הכל, כל תחום פסיכולוגי עוסק בבני אדם, ולכן תמיד יהיה בסיס תאורטי שחלקו דומה, גם אם השפה לפעמים תהיה שונה), ויש דברים שהפסיכולוגיה האבולוציונית מבינה אותם אחרת.

בברכה,
ד"ר אורן חסון – מטפל זוגי ואישי
אתר הבית: orenhasson.com
טלפון: 050-6000083