התמודדות עם חמות קשה
נועה
בהמשך לתשובתך למורן
⌄
ד"ר שלום רב,לא פעם נשים שואלות אותך מה לעשות עם חמות/חם/גיסה/גיס שמתערבים או "מפריעים" בחיי הנשואים. אתה תמיד עונה שהבעיה היא לא בין הכלה והחמה, אלא בין הכלה ובעלה. כך ענית גם למורן, כתבת שראשית היא צריכה "לעבוד" על הזוגיות עם בעלה, לשפר את התקשורת ביניהם, ואז, כביכול, תפתר הבעיה.אני מבינה היטב את כוונתך, ואין ספק שיש המון צדק בדבריך - אם שני בני הזוג ילמדו להבין את הסיבות לכעס אחד של השניה, ילמדו לכבד ולהכיל האחד את השניה, הכל יהיה הרבה יותר קל. אבל לצערי, מנסיון אישי ומאוד הרבה מקרים שאני מכירה, יחסים טובים ואפילו מצויינים בין בני זוג לא בהכרח יפתרו את הבעיה.אני ובעלי מאוד מאוד פתוחים אחד עם השני, והוא מבין את הכעסים שלי על אימו, הוא יודע שאני צודקת. כשאנחנו מדברים על זה הוא מצדיק אותי במאה אחוז. אבל השיחות האלה הן תמיד קשות ולא נעימות, ואי הנעימות הזו מקלקלת. אפשר להבין את זה, חמותי היא עדיין אימו, והיא גם אלמנה (התאלמנה בגיל צעיר), והיא "מפרנסת את עצמה בקושי רב", ו"היא דווקא אמרה לו לא פעם שהיא מאוד רוצה להתקרב אליי"... כלומר, הבעל נמצא במקרים האלה בין הפטיש לסדן.לא מעט פעמים החמות גם "ממלאה" את בנה בתלונות וטרוניות על הכלה, וכמה שהבעל לא יאהב את אשתו - הדברים תמיד מחלחלים במידה זו או אחרת, וכשהיחסים בין שתי הנשים הכי קרובות ואהובות על אדם מסויים כל כך לא מסתדרות, זה משפיע גם על היחסים בין הבעל לאישה. לדעתי זה בלתי נמנע. האישה היא אישה היא אישה, אבל האמא היא עדיין... אמא.אני מכירה למשל שתי נשים עם סיפור מאוד דומה: שתיהן נפגעו מאוד מחמיותיהן ואחרי המון ריבים וויכוחים העדיפו כל הצדדים שהכלות ימנעו מלבוא לחמיותיהן, וכשהבעל הולך לבקר את אימו פעם בכמה זמן הוא פשוט הולך לבד. בשני המקרים הללו הבעל מזדהה לחלוטין עם אשתו, מבין ומצדיק אותה. בשני המקרים היחסים בין הבעל והאישה הם טובים מאוד. אבל בכל זאת, בכל פעם שהבעל חוזר מבית אימו, במשך כמה ימים היחסים בינו לבין אשתו אינם כבכל יום. כלומר, הוא חוזר לאשתו אחרי ששמע אין סוף טענות על אשתו, לא פעם ראה את אימו בוכה, ממש מתייפחת על המצב ש"נוצר", שמע את אימו אומרת לו שוב ושוב שהוא השאיר אותה לבד אחרי כל מה שנתנה לו כל החיים... ועוד ועוד. אז אין מה לעשות, המצב כואב לו ומתסכל אותו, וכמה שלא ינסה להמנע מזה, הדברים מחלחלים, ולפחות עד שהם "שוקעים" קצת, היחסים עם האישה מתערערים, והאישה נפגעת מאוד מאוד, ואומרת לעצמה "הנה שוב חמותי הצליחה להסית את בעלי נגדי"...מה שאני מנסה לומר, ד"ר, ואתה בטח שמעת אינספור סיפורים כאלה, זה שהיחסים בין כלה וחמות תמיד תמיד תמיד משפיעים במידה זו או אחרת על חיי הנשואים של הגבר והאישה, וצריך פשוט להבין ולקבל את זה. להבין שאין מה לעשות, צריך ללמוד לחיות עם זה.
מירה
בהמשך לתשובתך למורן
⌄
אני ממש מרגישה שאני רשמתי את ההודעה הזאת,כמה שאת צודקת לצערי הרב-גם אני באותה "סירה"
ד"ר אורן חסון
חמים על החמות
⌄
נועה יקרה,
הדבר השני שאני אומר, לעתים תכופות, בנושא הזה, שעולה למרבה הצער שוב ושוב, הוא שלא נצליח לשנות את החמות, וגם לא את החם. עם חם וחמות קשים, שמרו מרחק, וקורקטיות ככל שניתן, ותשתדלו שלא להיגרר לפרובוקציות. וכשצריך לחזק את בן הזוג כדי שיוכל להתמודד עם אמו (ולפעמים זה דווקא הפוך, והחמות שמפריעה היא אם בת הזוג), כדאי לפעמים לפנות ליעוץ מקצועי, כי קשה לעשות זאת לבד.