הערכה שגויה וניהול כספים בזוגיות
מירי
שלום אורן חסון
⌄
אני בת 30, נשואה +2.אני ובעלי עובדים בעבודות מסודרות ובעלי בא עם קצת חסכונות מהבית, ולכן די בסדר מבחינה כלכלית, מנסים לחסוך כדי לבנות בית. למשפחתי אין בכלל כסף וגדלתי בלי כסף, כך שכל העניין הזה די רגיש אצלי. אני הרבה יותר חסכונית מבעלי וחושבת על העתיד ולא מוציאה סתם כסף למרות שיש לנו קצת ספייר שאפשר לבזבז.בעלי גדל עם כפית של כסף בפה, אז הוא מבזבז הרבה יותר ממני (לדוגמא- כל פעם שיוצא דור חדש של גלקסי הוא ישר קונה, ומוציא כסף על בגדים טובים של מותגים וכו'). עד עכשיו היה לי לא כ"כ נעים להעיר לו על זה כי הוא רגיל לזה מילדות וחוצמזה שהוא זה שהביא את כל החסכונות שלנו (אני באתי עם חובות..), אז תמיד באיזשהוא מקום הרגשתי שזה יותר לגיטמי שהוא 'יבזבז'.אתמול קרה לנו אירוע שממש עצבן אותי, ממש משגע אותי. יש לבעלי איזו ידידה חד-הורית (מבוגרת ומסכנה) שהוא כל הזמן הלווה לה הרבה כסף בלי שתחזיר (היא גם לעולם לא תחזיר אין לה אפשרות..). השלמתי עם זה ומתשיהוא אמרתי לו שלא ילווה לה יותר (בכל הכנות אני מעדיםה להביא את הכסף הזה למשפחה שלי, גם היא חד הורית..). הוא הלווה לה כבר 15,000 ש"ח והבאסתי על זה אבל השלמתי עם זה. אולם פתאום התגלה לי אתמול, מתוך שיחת טלפון שביצע (לא אמר לי בעצמו) שהוא חתם לה על ערבות (די מזמן) על שכ"ד לעמידר, ועכשיו הוא צריך לממש את הערבות כי היא לא שילמה שכ"ד (עוד 15,000 ש"ח). וזה פשוט הרתיח אותי. הוא אמר לי שבאמת סמך עליה והיא אמרה לו שמשלמת קבוע שכ"ד. אני לא מבינה איך סמך עליה (יש לה חובות אדירים והוצאה לפועל על כך הדברים שלה בערך. היא לא משלמת לכלום חוץ מלסופר..). אני משתגעת מזה, אני פשוט חושבת שהשיקול דעת שלו היה כ"כ מוטעה ואני ממש כועסת עליו. זה נכון שזה לא מה שישבור אותנו אבל זה מכעיס אותי שאני כ"כ מנסה לחסוך והוא ככה מבזבז על מישהי שמשקרת לו כל הזמן.לא יודעת מה עם זה כבר. לא יודעת איך להתמודד איתו.
ד"ר אורן חסון
איכות הזוגיות
⌄
מירי יקרה,
הוא עשה טעות בהערכה (חשב שהיא אחראית יותר ממה שהיא), ואני מתאר לעצמי שאת בוודאי חושבת על כל מה שאפשר היה לעשות עם הכסף הזה, ובוזבז. אני די בטוח שגם הוא מרגיש רע עם זה. אלא שיכול בהחלט להיות שאם את מביעה את כעסך על העניין, הוא יצדיק את עצמו יותר מאשר היה עושה זאת בפני עצמו ללא כעסך, ולכן את לא רואה את זה, ואולי אפילו חושבת, בגלל שהצדיק את מעשיו בפנייך, שהוא חושב שהיה בסדר. כך זה במריבות, שאנשים מתחפרים לפעמים בעמדה שהם עצמם חושבים שהיא מוטעית.ההרגשה שלך מובנת, אבל מה הסיכוי שהוא יטעה כך שוב בקרוב? ושאלה נוספת, למרות שידו קלה יותר בהוצאת כספים, האם הוא אדם אחראי? האם הכנסותיו עולות על הוצאותיו? האם הוא יודע לראות קדימה לעתיד, גם אם תפיסתו את העניין קצת שונה משלך? אם כן, אולי עדיף לומר מדי פעם את מה שאת חושבת שנכון, כדי שיתחשב בזה, לפחות מדי פעם, במקום לרצות שתמיד יעשה את מה שאת מרגישה שצריך לעשות, ולהרוויח זוגיות טובה ושקטה. כלומר, נכון שהראייה שלכם בעניין הזה שונה, ונכון שזהו נושא רגיש אצלך. אבל אם החיים בטוחים למרות ההבדל ביניכם בעניין הזה, כדאי לזכור שאיכות הזוגיות חשובה יותר מתחושת חוסר הביטחון הקיומי שאת סוחבת איתך מילדות, שאת רוצה למחוק. יכול להיות שכדאי יותר למחוק אותה בדרכים אחרות, ולא על חשבון הזוגיות. אולי דרך האמירה לעצמך שגם אם הוא פזיז לפעמים, ויש לזה מחיר, אבל בסך הכל הוא גבר אחראי, ואין סכנה קיומית ממשית, וגם זה בעיקר בזכותו.