אמון: בנייה, הרס ומשמעויות

תאריך פנייה: 28.05.2005 מס׳ הודעות: 2
חיפוש נושא
moody
אמון
28.05.2005 • 20:47

אמון. איך בונים אותו? מאז ומתמיד מיהרתי לחשוד בכל דבר. היה קשה מאוד להפתיע אותי. שנאתי הפתעות. אולי זה מהמקום של הפחד מהנטישה, כי כבר דאגו לעשות לי את זה אי שם בעבר. אז חשדתי.כבר חודש שאנחנו לא ביחד. אחרי שנתיים שמתוכם חצי שנה באותו בית. החשד תמיד היה קיים, בא לידי ביטוי בקנאה כמובן, אבל ידעתי שרק דרך אחת תצליח לעשות קצת שקט- השיתוף. וכמו שידענו להיות אחד בשביל השניה בכל פאה של החיים, גם בפחד ובקנאה שיתפתי. רק שלא תמיד זה עזר, ולפעמים אפילו עשה להיפך. רק גרם לי לחפור בזה יותר, ולפחד שעכשיו, כשהיא יודעת על מה ואיך אני חושב, היא תדע איך לעשות את מה שאני הכי מפחד ממנו.שאלתי את עצמי למה אני חושב כך בכלל אם האהבה שלנו כה חזקה? אז מעבר למה שאולי חבוי בי מהעבר, משהו בה גרם לי תמיד לא לבטוח בה. תמיד היתה התחושה שאני לא יודע, שהיא מסתירה. זו לא היתה הסיבה לפרידה, את זה אשאיר בינתיים לעצמי, והיום אני יודע שיש מצב שאולי נחזור, אבל אני גם יודע שלא אוכל לחיות בתחושה כזו. ובכלל, אולי זו לא היא, אולי זה אני, ואז- האם ארגיש ככה כלפי כל אחת?

ד"ר אורן חסון
אמון בסיסי
29.05.2005 • 20:52

מודי יקר,
אמון הוא דבר שנבנה או נהרס בעקבות נסיון קודם. אם הוא מרוסק באופן בסיסי, פרושו שהנסיון הקודם היה רע מאד, ואז השאלה היא גם מתי התערער האמון, ובאלו נסיבות. זה יכול להיות נסיון ילדות מתמשך, למשל, או פגיעה מאשה (במקרה שלך) בחייך המבוגרים יותר, או נסיון שחווית מתישהו על-ידי צפיה מקרוב, שלא פגעה בך ישירות. אלו הם דברים שלומדים אותם, וככל שבסיס האמון הראשוני שלך יציב פחות, וככל שהפגיעה קרובה יותר אליך ויותר קשה, האמון נפגע יותר.בנוסף, פגיעה באמון יכולה להיות כללית מאד, כלומר, אבדן אמון בכלל באנשים, ולפעמים היא מאד ממוקדת – אבדן אמון בבני-זוג, ולפעמים, וזה המצב הקל יחסית – פגיעה באמון בבן אדם מסויים, בין אם מדובר בחבר, בהורה או בבן/בת-זוג. גם פגיעות כאלו, בעיקר כשהן קשות, יש להן השפעה על מתן אמון בכלל בני האדם, אבל במקרים רבים, כאשר בסיס האמון הבסיסי באמת יציב, ההשפעות הכלליות יכולות להיות קלות בלבד.כל אלו, מודי, הם עניינים הקשורים בעיקר בך, ולפעמים בך בלבד, עוד לפני שאתה יוצר קשר עם אדם מסויים. לפעמים קורה שקשר שאנחנו יוצרים עם אדם מסויים הוא קשר שאינו בריא, ואותו אדם מאבחן, במודע או שלא במודע, את הרגישות שלנו במתן אמון (כלומר, סימנים של קינאה), ומנצל את הרגישות הזו, במודע או שלא במודע, ליצירת שליטה באותו אדם על-ידי הוצאתו מאיזון. את זה אפשר לעשות על-ידי הצגת חוסר יציבות רגשית, על-ידי יצירת מצבים גבוליים דמויי בגידה, או על-ידי הטלת מסך עשן על כל פעולותיו, לפעמים במטרה להשיג עצמאות, ולפעמים כדי להוציא אותנו משיווי משקל. לעיתים, אגב, קורה גם ההפך, ואתה פוגש בת זוג שהיא יציבה מאד, ולאט לאט מרגיעה אותך, ונוסכת בך אמון שהולך וגדל. וכמובן, פעולות מסוג זה יכולות להיות הן על-ידי גברים כלפי נשים, והן על-ידי נשים כלפי גברים.לא ברור לי, מודי, מה היתה הדינמיקה של הזוגיות האחרונה שלך. אבל מתוך תאור המצב שלמעלה, אתה יכול לנסות ולהבין מה קרה לך, ואולי אפילו גם מה עתיד לקרות לך. יכול גם להיות שלא תצליח לעשות זאת לבד, ואז מוטב שתחפש יעוץ פסיכולוגי שיעזור לך להבין את הדינמיקה של היחסים שלך, כדי ללמוד להתגבר על חוסר האמון שלך בנשים.

בברכה,
ד"ר אורן חסון – מטפל זוגי ואישי
אתר הבית: orenhasson.com
טלפון: 050-6000083