עישון בזוגיות: איך לשנות התנהגות?
מודאגת מאוד
סיגריות...
⌄
שלום.
חבר שלי התגייס למג"ב לפני כחצי שנה. בחודש האחרון הוא מתלונן לי שבבסיס שלו יש אנשים טובים ותומכים אבל העבודה (השמירות) חרא. הוא שומר 8 8 זאת אומרת במשך שבועיים שהוא בבסיס 8 שועות הוא שומר ו8 נח ואז שוב 8 שומר וכך הלאה.הוא אפילו שוקל את האפשרות לרדת מתקן לוחם ולהיות ג'ובניק.בשבוע אחרון שהיה בבית גיליתי שהוא התחיל לעשן סיגריות חשוב לציין שתמיד אבל תמיד הוא היה ממש נגד זה. תמיד ניסה להתרחק כמה שיותר. וכשגיליתי את זה היתי פשוט בשוק מרוב שלא ציפיתי היתה לי הרגשה כאילו הוא התחיל לעשן סמים. פשוט לא יכולתי לקבל את זה .כששאלתי אותו למה הוא אמר לי שכולם בבסיס שלו מעשים וכל היום הוא נמצא בתוך העשן. לדעתי זה היה סתם תירוץ עלוב. אחרי זה כשאמרתי לו שאנ ממש מופתעת ושזה מאוד מפריע לי הוא אמר אנ בעצמי לא יודע למה אני עושה את זה אני יפסיק אני לא יגע בזה יותר. אבל קשה לי להאמין. הוא גם אמר שהוא לא מעשן הרבה 2 סיגריות ביום.לדעתי הצעד הזה נובע מלחצים שהוא עובר בצבא. אולי הוא נמצא באיזשהו משבר נפשי. הוא אומר לי שממש לא טוב לו שם. התחלתי לדברי איתו על זה אך הוא שולל את הרעיונות על לחצים. לדעתי הוא פשוט לא מודע להם. אבל אני רואה עליו שמשהו לא בסדר איתו כאילו הוא תמיד בלחץ, עצבני. הוא מתנהג כרגיל אבל הסיגריות מעוררות בי חשש שמשהו בכלל לא בסדר איתו. הוא כבר כמה פעמים הבטיח לי להפסיק ואני בסוף מגלה שהוא ממשיך. הוא אומר שהוא לא רוצה לעשן הוא עושה את זה בגלל שהוא עצבני. וכל יום הוא אומר לי שזאת הסיגריה האחרונה. אבל כשחוזר חזרה לבסיס הוא מתחיל שוב לעשן. בבית אצלו לא מעשנים וגם כשהוא חוזר לפס הוא לא מעשן. אני אישית לקחתי את זה ממש קשה עד עכשיו אני בשוק זה מגעיל אותי כאילו הוא התחיל להשתמש בסמים קשים או אפילו ניהיה איזה רוצח. כן עד כדי כך זה מפריע.חשוב לציין שבזמן האחון הוא כבר לא מתלונן על שום דבר וטוב לו בבסיס אך עדיין ממשיך לעשן ממשיך להבטיח הבטחות.אני לא יודעת מה לעשות איך לגרום לו להפסיק לעשן וגם לעזור לו.אני מאוד מודאגת.תעזרו לי בבקשה.
ד"ר אורן חסון
להקטין את הצורך או להגדיל את המחיר
⌄
מודאגת יקרה,
כנראה שיש לו צרכים מנוגדים, ולכן, למרות דעתו העקרונית, משהו דוחק בו לעשן. אולי הצורך לשמור על ערנות, ואולי לחץ חברתי, את זה אני לא יכול לדעת. מצד שני, הוא מבין שאת נגד, אבל כנראה שהעובדה הזו אינה מספיק חזקה כדי למנוע ממנו לעשן. לפיכך, או שתצליחי להקטין בו את הצורך לעשן, או שתגדילי את הצורך שלו שלא לעשן, למשל, ע"י הבנה שלעישון יש מחיר גבוה (ובכלל זה הוא צריך לקחת בחשבון גם את היחסים איתך).
מודאגת מאוד
להקטין את הצורך או להגדיל את המחיר
⌄
תודה על התשובה המהירה.הבעיה שאני לא רוצה להציב לו אולטימטום... לא רוצה לאיים ... אבל חשוב לי מאוד שהוא יפסיק.
ד"ר אורן חסון
דיווח מלא
⌄
מודאגת יקרה,
לא תוכלי להעביר אליו את המסר, והוא כנראה לא ישנה דבר, מבלי להראות לו עד כמה זה חשוב לך (ואולי הוא כן ישנה מעצמו, אבל לא במהירות - אולי עם שינוי הסביבה שלו, והשאלה היא אם תהיה לך הסבלנות לחכות ולראות אם זה יקרה). ותוכלי לעשות את זה לאו דווקא באולטימטום סופי ("סיגריות או אני"), אלא במשובים חיוביים כאשר הוא לא מעשן (והכוונה למחוות קטנות או גדולות של משיכה אליו), ואולי להפך, במשובים שליליים כאשר הוא כן (והכוונה למחוות קטנות או גדולות של דחייה). ואם הוא לא יפסיק, תצטרכי להחליט אם זה מתאים לך למרות זה, ובעיקר למרות שהוא לא מתחשב בכך שזה מפריע לך.פרט לכך, ועוד לפני כל מה שכתבתי קודם, נדמה לי שהוא לא נתן לך דיווח מלא וכן על הסיבות לכך שהוא מעשן. כדאי אולי גם לפתוח את הדבר, ואת זה את צריכה לעשות עם נכונות להקשיב ולהבין, אחרת הוא ימשיך להסתיר או לא להיות גלוי עם זה עד הסוף, לא איתך, ואולי גם לא עם עצמו.
מודאגת מאוד
דיווח מלא
⌄
תודה רבה רבה !!!!