טיפול זוגי: סוגי מטפלים וגישות
נ
שאלה חשובה לד"ר חסון
⌄
ידוע שישנם מטפלים שונים תחת "הגדרות מקצועיות" שונות, העוסקים במתן יעוץ הקשור בזוגיות וביחסים ביניאישיים.בין היתר -פסיכולוגיםעובדים סוציאליים שהינם מטפלים משפחתייםיועצי נישואין שהינם עובדים סוציאליים בעלי תואר מתקדםעובדים סוציאליים שהינם פסיכותרפיסטים בהכשרתם.ויש כמובן - אנשי מקצוע כמותך.אם אפנה לייעוץ זוגי (אם לבדי ואם עם בן הזוג), על מנת לסייע לי להתמודד עם קשיי בזוגיות - מהו ההבדל הבסיסי/המהותי בין שיטות הטיפול השונות של כל אחד מאנשי המקצוע הרשומים מעלה - ובכללם אתה עצמך?תשובתך תסייע לי מאוד. תודה.
ד"ר אורן חסון
גישות טיפוליות שונות, כולל זו שלי
⌄
נ יקרה,
בעקרון, יעוץ זוגי וטיפול אישי ניתנים הן על-ידי פסיכולוגיים קליניים והן על-ידי עובדים סוציאליים שלמדו פסיכותרפיה, ולכן גם הם מוגדרים כפסיכותרפיסטיים. יש הבדלים בגישות לא רק בין אלה לאלה, אלא גם בין פסיכולוגיים קליניים מתחום אחד לתחום אחר (פסיכודינמיקה, ביהביוריסטים, קוגניטיביים, ועוד). תוכלי למצוא עוד פרטים על התחומים השונים כאן:http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3152857,00.htmlבנוסף לכל ההבדלים הללו, יש הבדלים משמעותיים שתלויים באישיות של המטפל/ת. יש גם הבדלים בין מטפלים בטיפול קצר מועד, לבין מטפלים שנוקטים בשיטות ארוכות טווח. וכמובן, בצרכים של המטופל.ובאשר לכיוון שלי, של הפסיכולוגיה האבולוציונית – התחום הזה אסף אליו, בעיקר כתחום מחקרי, הן ביולוגים חוקרי התנהגות, שמכירים היטב את הבסיס התאורטי, והן פסיכולוגים, שבדרך כלל למדו את הבסיס התאורטי לא בלימודים סדירים באוניברסיטה (כי עד לפני מספר שנים תחום זה לא היה קיים במחלקות לפסיכולוגיה באוניברסיטאות בעולם; היום כן, אבל בארץ הוא כמעט שלא קיים גם היום), אלא רק אחר-כך, ולכן לא מעט מהם קצת חוטאים בהכללות ובקלישאות. באותה מידה, יש פסיכולוגים קליניים (מעטים מאד בארץ) שמגדירים עצמם כפסיכולוגים אבולוציוניים, שגם הם למדו ומפנימים את התחום תוך כדי עבודה. אני עצמי, מאחר ששאלת, מגיע לזה מהתחום הביולוגי, כך שאני מכיר היטב את ההבטים התאורטיים, מכיר את הספרות המחקרית של הפסיכולוגיה האבולוציונית, ולימדתי כבר שנים רבות תקשורת בין אישית באוניברסיטאות חיפה וירושלים. החשיבה והניתוח שלי, גם אלה שמתבטאים כאן בפורום, הם אבולוציוניים (גם אם אני מזכיר זאת מעט מאד), במונחים של ניתוח תועלת-מחיר, כשיש לקחת בחשבון גם את הקונפליקט שבין המבנה הרגשי שלנו, שהתפתח כדי לשפר את היכולת שלנו ללמוד מנסיון קודם, לבין הראציו, תהליכי החשיבה, שמאפשרים יכולת שינוי והתאמה מהירה לשינויים בהבנה ובתנאים. ופעמים רבות שני התהליכים פועלים ביחד, כאשר תהליכי החשיבה נרתמים לצרכים של רגש (למשל, תכנון נקמה). כדי לעשות ניתוח בעיות נכון, צריך להכיר היטב טקטיקות התנהגותיות ותקשורתיות, וכן, להבין נכון את הצרכים שמניעים אותנו.על ההבדלים העקרוניים שבין הפסיכולוגיה האבולוציונית לפסיכולוגיה הקונוונציונלית, כתבתי, אם כי בקיצור נמרץ, גם בדף "שאלות נפוצות", אצלי באתר. הקישיכאןכדי להגיע אליו.