פוטותרפיה - הטיפול בעזרת צילום
פוטותרפיה
פוטותרפיה היא גישה טיפולית שנעזרת בתצלומים או בתהליך הצילום עצמו ככלי טיפולי. הטיפול בעזרת תהליך הצילום מסייע לצלם או לצלמת להתחבר לעצמם ולתהליך היצירה שלהם, ולעבוד על התקשורת והיחסים שביניהם לבין האנשים או האובייקטים שאותם הם מצלמים. בשונה מכך, השימוש בתצלומים ובאלבומים ישנים מאפשר התבוננות מחודשת ביחסים מן העבר, ומאפשר לשפוך אור חדש על היחסים של המטופל או המטופלת עם בני משפחה וחברים, כפי שהם משתקפים בצילומים.
בתצלום: דיוקן של הצייר אורי יעקובי, מציג ציור דיוקן עצמי
הצילום ואני
צילום מחבר אותי ליצירה, לטבע ולאנשים. כאשר למדתי לדוקטורט באוניברסיטת אריזונה, הוספתי עוד לקופה המשפחתית גם בעבודה חלקית כצלם של ספר השנה של האוניברסיטה. מאז המשכתי לעסוק בצילום, להנאתי, כעיסוק משני ומפרה – פרסמתי כתבות מצולמות בכתבי עת של מסעות כמו 'מסע אחר', היצגתי צילומים בתערוכות יחיד, וזכיתי לפרסים ולציונים לשבח רבים בתחרויות צילום בינלאומיות. ראו כאן את אתר הצילום שלי.
לאחר המעבר לצילום הדיגיטלי הדרכתי מדי פעם סדנאות צילום, לימדתי עיבוד צילום בפוטושופ, צילמתי בהתנדבות פעילויות ספורט של בעלי מוגבליות ושל ספורט נכים תחרותי, ולקחתי קורס לפוטותרפיה באוניברסיטה הפתוחה.
בתצלום: איילה לבנת זנב מעזה להתקרב לרכב ובו ילדים בשמורה שבהרי האפלאשים, ארה"ב
הטיפולים בעזרת פוטותרפיה
יוזמה, העזה ואסרטיביות: צילום אינו רק יצירה של אמנות, אלא גם חיבור בלתי אמצעי ומהיר עם האובייקטים של הצילום. אלה יכולים להיות טבע, דומם מופשט או אנשים. הוא יכול להיעשות בבית, והוא יכול להיעשות בחוץ. הוא דורש התבוננות, יוזמה, ולפעמים גם העזה. עצם אחזקת המצלמה ביד מתירה ומאפשרת יצירת קשר עם אנשים, בין אם הם זרים ובין אם הם בני משפחה, ובכך יוצרת שינוי ביחסים ומאפשרת לקדם העזה ואסרטיביות.
חרדות, דיכאון ודחיינות: היות שכך, השימוש בפוטותרפיה יעיל מאד בטיפול בחרדות בכלל ובחרדה חברתית בפרט, בדיכאון ובדחיינות.
גבולות: חשוב לומר – לפעמים, ובדיוק מאותן הסיבות שתארתי עד כאן, פוטותרפיה היא גם כלי מצויין ללמוד את גבולות המותר והאסור, ודרכם גם כבוד הדדי ואת חשיבותם של נורמות ושל סדר חברתיים.
יחסים משפחתיים: בחינה של יחסים מן העבר יכולה להיות חשובה להבנה של יחסים בהווה, ולהבנייה או לשינוי של היחסים הנוכחיים. שימוש באלבומי צילום מן העבר, בעיקר מצמתים מסויימים בחיים ומארועים משמעותיים, בסיוע של הבנה של שפת הגוף ושל המצבים השונים, יכולים להיות חשובים מאד לצורך בחינת יחסים עם ההורים, עם אחים ואחיות ועם חברים. אלבומים שכאלה יכולים להיות לסייע מאד להתבוננות מחודשת ביחסים זוגיים, בין אם הם יחסים שכבר אינם, ובין אם הם יחסים נוכחיים שכבר יש להם הסטוריה צילומית מספיק טובה.
צילומים מחדש של מערכות יחסים קיימות, משפחתיות ו/או זוגיות, יכולים להיות פתח משמעותי לשינוי בהן או להשלמה איתן, ולפעמים, בזוגות, גם עיסוק משותף.
טכנופוביה: לאנשים רבים, בעיקר אצל מבוגרים אבל גם אצל צעירים רבים, יש חששות לא מעטים מהטכנולוגיה – המחשב, הטלפון, המצלמה, ולפעמים אפילו מהשלט-רחוק או מהמיקרוגל הדיגיטלי. רבים מדי סוברים שהטכנולוגיה לא נועדה עבורם, שהם לא בנויים לזה, שלהם אין את הראש ללמוד דברים כאלה, ושבעצם הם הגיעו הנה, למאה ה-21, בטעות, ובאמת הם שייכים לימי קום המדינה. פוטותרפיה מאפשרת גישה חדשה לנושא, לימוד עצמי הדרגתי, וחיזוק הביטחון ביכולת העצמית להתמודד עם אתגרים חדשים.
בתצלום: גורילה בספארי בר"ג מתבונן בדמותו שבטלפון הסלולרי
למי מתאים טיפול בפוטותרפיה?
- לכל מי שמתחבר לצילום. הצילום, בודאי שדרך הטלפון הסלולרי, הפך להיות נגיש מאד. אנשים אוהבים לצלם את עצמם, את בני המשפחה שלהם, נופים, ערים וטבע – לפעמים כמזכרת ותיעוד, ולפעמים תוך מחשבה יצירתית ומתוך רצון, שעשוע ואפילו אמביציה ליצור משהו חדש או מעניין. מסיבה זו, הרבה יותר אנשים יכולים היום להתחבר לתהליכים של פוטותרפיה, מאשר בעבר.
- למי שהנושאים הטיפוליים שתוארו למעלה רלוונטיים עבורו. לפעמים מגיעים אלי מטופלים מתוך יוזמה שלהם לטפל בעצמם בעזרת פוטותרפיה, ולפעמים אני מציע את האפשרות הזו למטופלים שלי מיוזמתי, כאשר לדעתי פוטותרפיה יכולה לעזור להם.
- ציוד הצילום: הצילום האקטיבי בעת הטיפול הפוטותרפי יכול להיעשות בעזרת מצלמה (פילם או דיגיטלית), או בעזרת מצלמת הטלפון הנייד. אלה ואלה מאפשרים יצירתיות רבה, ולכל אחד מהם יתרונות וחסרונות, ולכן ציוד הצילום עצמו משמעותי פחות לעצם הטיפול עצמו. תוך כדי עבודה, אפשר גם לשנות, לשדרג ולהיוועץ איתי ברצון לצלם אחרת, ובאילו אמצעים כדאי לעשות זאת.
בתצלום: שומר בקניון רמת אביב מצלם משפחה של יאוריות