טיפול זוגי: איך לבחור מטפל?
המחפשים
מיהו מטפל זוגי? דחוף
⌄
שלום רב.
כבר שבועיים אנחנו מחפשים מטפלים זוגיים. יש פסיכולוגים שאמרו לנו שהם לא מוסמכים מטעם האגודה אבל הם פסיכו' ומעבירים טיפולים זוגיים שנים. מאידך יש כאלה שכותבים שהם פסיכו' וגם מוסמכים לטיפול זוגי...מה הולך פה?!איך אפשר לדעת מי מטפל זוגי ומי לא? מי טוב ומי לא?דווקא מי שנשמע לנו בטלפון אין לו הסמכה מלבד פסיכו' קליני..?עיזרו לנו,המחפשים.
ד"ר אורן חסון
איך לבחור מטפל זוגי?
⌄
מחפשים יקר
ים,אתם מחפשים הגדרה שאינה מעוגנת בחוק, ואולי מכאן הבלבול. אז הבה ונעשה מעט סדר:מי שעוסק בטיפול זוגי הם, בדרך כלל, פסיכולוגיים קליניים (כלומר, שלמדו פסיכולוגיה וקיבלו הסמכה לטיפול נפשי), או עובדים סוציאליים, ולפעמים גם פסיכולוגים לא קליניים ויועצים חינוכיים (ולעיתים נדירות גם מתחומי התנהגות וחברה אחרים), אשר למדו פסיכותרפיה. אלה גם אלה, לפני שעברו מטיפול אישי לטיפול זוגי, עוברים השתלמות בטיפול זוגי.ואת כל אלה אני אומר כמי שחריג בתחום זה, ולא עבר אף אחד מהמסלולים הללו. הגעתי מהאקדמיה, ממחקרים ביולוגיים למחקרים בפסיכולוגיה אבולוציונית, ולאחר הוראה של שנים רבות באקדמיה, של קורסים בתקשורת בין-אישית (כל המידע זמין באתר שלי:כאן).את הצד הפורמלי, הסמכה, אתה יכול להבין, לכן מראשית מכתבי. אני לא רוצה לומר מנסיוני האישי (דרך תגובות בפורומים ושל מטופלים שלי שהתנסו בעבר באלה ובאלה) איזו מההסמכות הפורמליות הללו, לדעתי, עדיפה. אמנם יש לי השקפה בעניין, אבל זו תהיה יהירות מצידי לומר זאת ללא מחקר מדוייק. בכל מקרה,קח בחשבון שיותר מכל אלה חשוב האדם שאליו אתה פונה, אישיותו, הסבלנות שלו, ובעיקר החוכמה והגמישות שלו, והיכולת שלו להתאים את גישתו לזוגות, שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו, ושונה.לא קל לקבל המלצות, ולכן, ככל שתשיג יותר מידע על אותו אדם, עדיף. דברו טלפונית, והתרשם אם המענה אדיב וענייני. אתה יכול לשאול על שיטות הטיפול, גם אם אלו אולי לא יגידו לך הרבה (דינמי, קוגניטיבי וכן הלאה), אבל חשוב שתשאל ותוודא שהמטפל ייקח חלק פעיל, יעיר, ישאל ויכוון, ולא ייתן לכם לבזבז זמן רב מדי בהאזנה פסיבית (וכאן, אני מודה שאני לא אובייקטיבי – אחרי הכל יש מי שפועל דווקא כך). מצד שני, שלא יהיה דומיננטי מדי, ויהיה סבלני וקשוב לדקויות.
המחפשים
איך לבחור מטפל זוגי?
⌄
היי אורן,תודה לך על התשובה המהירה. אם תוכל לחדד לי כמה דברים. כל פסיכולוג קליני מוסמך לטפל בזוגות? האם זה מתקבל אוטומטית? כי יש פסיכולוגים שלא מציינים שהם מטפלים זוגיים בטייטל שלהם ועדיין אמרו לנו שהם מטפלים זוגיים ג-ם ויש שציינו זאת בפירוש...מאידך, ראיתי באיזה אתר שהיחידים שמוסמכים לטיפול זוגי הם מהאגודה הישראלית לטיפול זוגי. האם זה משהו פרוץ ואין חוק לגבי זה? כי שוב, שוחחתי עם אנשים שלא "מוסמכים" ואמרו לי כן אנחנו מטפלים..מה לדעתך כדאי לעשות? האם לפנות מראש לאדם מוסמך על ידי האגודה בין אם הוא יועץ , עו"ס וכדומה. או לפסיכו' שמעיד על עצמו שאינו מוסמך על ידם אך מטפל..אגב, המחיר לטיפול גבוה בין כך ובין כך, כך שזה אפילו לא מדד עבודינו לדעת מי יכול לטפל ומי לא.
ד"ר אורן חסון
איך בוחרים מטפל זוגי?
⌄
מחפשים יקר
ים,אין חוק לגבי טיפול, ואין חוק לגבי היעוץ בכלל. כלומר, אדם יכול להיות קורא בקפה ולהצהיר על עצמו כיועץ זוגי, ומי שמאמין שיש לו כוחות, יבוא אליו ליעוץ, וזה חוקי.כך גם לגבי הטיפול הזוגי. יש מסלולים שונים ללימוד טיפול ותרפיה זוגיים, וההסמכה ניתנת על-ידי הגוף המלמד, ובאחריותו. אני לא מכיר מספיק מקרוב את האגודה הנ"ל כדי לומר לכם אם הקרטוריונים שלהם לקבלת אנשים לאגודה הם הטובים ביותר. מצד שני, לפחות תוכלו לדעת שיש קרטוריונים. אלא כמו בכל תחום התמחות, יש טובים ויש טובים פחות, ויש מי שיתאים לכם יותר בשל שיטת עבודתו או האישיות שלו (או שלה), ומי שיתאים לכם פחות. אני יודע שזה לא ממש עוזר לכם. לכן בדיוק, כפי שכתבתי לכם, אם יש לכם מדדים נוספים משלכם, ויש לכם דרכים לדעת עליו או עליה יותר, השתמשו בזה. זה לא פחות חשוב, ובדרך כלל יותר מאשר רק רישום באגודה.
תכלת
בחירת מטפל זוגי
⌄
התשובה נמצאת פה , אתם מתייעצים אם המטפלים הכי טובים בארץ .
ד"ר אורן חסון
פורום או פורומים לזוגיות
⌄
תכלת יקרה,
תודה על המחמאה, ואני מסכים איתה לחלוטין לגבי עמיתי,ד"ר רבקה נרדי, וד"ר חן נרדי. כתבתי בתשובותי על מדדים שיכולים לתת מידע נוסף. הפורום הזה, שבו עמיתי ואנימשיבים לפונים בשאלות משאלות שונות, ופורומים אחרים שבהם בעלי מקצוע בתחום הנפשי והטיפולי משיבים לנצרכים באופן גלוי וחשוף לכולם, ללא ספק נותנים מידע רב נוסף על דעות, על פילוסופיה טיפולית ועל נקודות מבט שהן, בדרך כלל, ניתנות באופן פרטי ודיסקרטי. מנסיוני, גולשים רבים אכן משתמשים במידע הזה בעת הצורך.