טיפול זוגי במרכז, צפון תל-אביב:
תהליכי הטיפול

ייעוץ זוגי פסיכולוגיה אבולוציוניתאורן הוא מומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית, ומשלב את הידע של תחום זה עם הפרקטיקה של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.
כאן תוכלו ללמוד מהי הפסיכולוגיה האבולוציונית.
טיפול CBTאורן נעזר בשיטות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), שהוא טיפול ממוקד שהוכח כיעיל ביותר לחרדות, כעסים, אכזבות, קינאה, דיכאון ונפילות בתחושת ערך עצמי. טיפול בבית שלכםכן. זה אפשרי בהחלט.
באמצעים האלקטרוניים של היום, טיפול אצלכם בבית הוא לא רק אפשרי - לפעמים הוא אפילו עדיף.

אורן מסביר מתי זה כך ולמה.
טיפול זוגי ואישיטיפול זוגי ואישי בתל-אביב.
אורן נעזר באינטרנט כדי לטפל גם מרחוק - בישראלים בחו"ל או באלה המרוחקים מת"א. אורן מייעץ בהתנדבות בפורום "סטארמד" באינטרנט.
מה באתר?איך למצוא מה?

הסבר כללי על תוכן האתר, תפריט ימני עם קישורים חשובים נוספים, תאור מבנה האתר, והנחיות לחיפוש טיפול או מידע.
בתקשורתלשמוע ולראות את אורן בהופעותיו ברדיו ובטלויזיה.

כמו כן, קישורים או קטעים מתוך מאמרים וראיונות שנערכו עימו בעיתונות הכתובה והאינטרנטית.
מאמרים בעבריתמאמרים של אורן בעברית
בכתבי-עת למדע ועוד, על טיפול זוגי ופרטני, על שפת-גוף, הבנת האדם ופסיכולוגיה אבולוציונית, ועל ספר ילדים שכתב, עם איורים של הילה חבקין.
אקדמיה ומחקרמאמרים מדעיים על התנהגות בעלי-חיים ובני אדם. ביניהם מאמר של אורן על דמעות ובכי כתקשורת, ומאמר ב- Science בו נכתב על תרומתו של אורן להבנת התקשורת בעולם החי. שפת-גוףאורן הוא מומחה מן השורה הראשונה לתקשורת בין אישית ולשפת גוף.
אורן מסביר כאן את שפת הגוף של האמת והשקר, ואת האמת והשקר על שפת הגוף .
מי אני?אורן הוא מומחה וחוקר תקשורת בין-אישית, מומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית, ומטפל קוגניטיבי התנהגותי.
אורן עשה דוקטורט על התקשורת והחיזור בעולם החי.
למפת הגעה             טלפון:    050-6000083

כתובת:   פנחס רוזן 22,
               שיכון דן, תל-אביב
הקישו למפת הגעה וחנייה, דואר אלקטרוני ופרטי קשר נוספים...

מה צפוי לכם בתהליך הטיפול הזוגי?

טיפול זוגי נדרש כאשר זוג מתקשה להגיע בכוחות עצמו לרמת יציבות ביחסים הזוגיים אשר תקנה לו ביטחון, או כאשר הזוג נמצא ברמת שביעות רצון ותקשורת הדדית מספקים למדי, אבל רוצה לשפר אותם עוד.

טיפול זוגי אחד השיקולים של הליכה לטיפול זוגי הוא ההבנה שמדובר בתהליך. לו הדברים היו נפתרים בעזרת עיצה נכונה, סביר להניח שכבר שמעתם עצות בשפע עד היום, רבות אולי טובות וחכמות – ואו שהתקשיתם לבחור, או שהתקשיתם לבצע. לא תמיד קל להפריד בין דעות שנועדו להראות לכם שמי שהתייעצתם איתו הוא בצד שלכם, לבין עיצות שהן מדוייקות וטובות, לבין עצות שהן מדוייקות וטובות – אבל לא מתאימות לכם.

איש מקצוע מיועד לעזור לכם להתגבר על הקשיים הללו, ולהתחיל בתהליך. טיפול זוגי מיועד לעזור לכם גם ליישם, גם לבחון מה עובד ומה לא באופן מדוייק יותר, וגם לעזור לכם להתגבר על עניינים של אמון, אמונה ובטחון בעצמכם, בבן/בת הזוג שלכם ובתהליך עצמו, וכשצריך - להתגבר גם על קשיים רגשיים ומעשיים שיש לכם שאינם קשורים לזוגיות, ובכל זאת מפריעים גם לה מבלי שתתכוונו לכך. איש מקצוע טוב – לא יהיה שופט ביניכם. הוא יקשיב לשניכם, וינסה לנווט בין הצרכים, להבין את הדינמיקה האישית שלכם, ולעזור לכם להתיר את הקשיים והמעצורים שמפריעים לכם לעזור לצד השני לעשות את אותו הדבר.

אתם צריכים לצפות למסלול של עבודה משותפת של מספר חודשים. הטיפול הזוגי, בראשיתו, הוא תהליך אינטנסיבי (פגישה שבועית – פרט למקרים שבהם תהיו בסערת רגשות שבה תרגישו בעצמכם ששבוע זה המווון זמן), ובהמשכו תהליך של התנתקות הדרגתית (ראו סעיפים ו-ז). במקרה שיש לכם קשיים אדמיניסטרטיביים (כמו מגורים מרוחקים, או קושי מעשי להגיע לטיפול בתדירות של פגישה בשבוע), דברו עם אורן על דרכים אפשריות ויצירתיות כדי להתגבר על קשיים אלה ולהשיג בכל זאת תהליך במיטבו, במסגרת האילוצים.

מהלך הטיפול זוגי

  1. הכרות הדדית ותחילת תהליך חשוב של בניית קשר של אמון בין אורן לביניכם. בשלב זה תציגו את עצמכם ואת סיפור חייכם, את הסיבות לצורך שלכם בטיפול ואת הצרכים שלכם.
  2. הבנת הדינמיקה הזוגית, זיהוי הצרכים והקונפליקטים ודרכי התקשורת. זהו תהליך משותף, שבו אורן יעזור לכם לאבחן צרכים ותהליכים שהם קריטיים ביצירת הדינמיקה הזוגית שלכם. התהליך הזה מתחיל לרוב בפגישה הראשונה, ונמשך בפגישות שלאחר מכן. הערכת הדינמיקה הזוגית נבחנת מחדש ומתעדכנת לאורך כל תהליך הטיפול הזוגי.
  3. הצבת סדרי עדיפות לתוכנית הטיפול. יש לזכור שקביעת סדרי עדיפות לטיפול, כשלעצמה, יכולה להיות תהליך לא קל כאשר אין הסכמות בין בני הזוג על סדרי עדיפות, כאשר יש ביניהם מאבקי כוח, וכאשר קשה להם לבטוח בכך שאם צד אחד "יוותר" או ינסה לשנות משהו, אז כך יעשה גם הצד השני. במקרה כזה, בניית האמון ההדדי הופכת להיות השלב הראשון בתוכנית העבודה.
  4. שיפור ההקשבה, התקשורת והבנת התלות ההדדית שיש בין סיפוק צרכים בסיסיים וזוגיים של צד אחד לסיפוק צרכיו של הצד השני. תהליך זה נעשה בעזרת הדרכה והנחיה של אורן, ומתן שיטות ודרכים שיאפשרו הקשבה במקום שקודם היא היתה קשה להשגה.
  5. במידת הצורך, תהיה גם עבודה אישית - במסגרת הזוגית או בפגישות בנפרד, על היכולת להתמודד עם כעסים, עם פגיעות ועם חוסר אמון, ובניית יכולת הכלה ודרכי תגובה אחרות ויעילות יותר.

    יש לפעמים נטייה לזה אשר נדרש או נדרשת לפגישות בנפרד (ופעמים רבות זה שניהם) לחשוש שמא, בגלל שהטיפול הוא אישי לעיתים (איתו או איתה), ייראה כאילו הוא "האשם העיקרי" בקשיים הזוגיים. זו טעות נפוצה. אחרי הכל מדובר בדרך התנהלות זוגית, ולפעמים יש צורך בעיבוד ובעבודה כדי לדעת להכיל ולהשפיע על בן או בת הזוג שיש לכם באופן שהוא ייחודי לקשר הזה. לכן, זו

אינה אשמתו של צד זה או אחר, אלא הצורך להתמודד עם יחסים שהם ייחודיים לזוגיות החד-פעמית הזו, שהיא תוצאה של מפגש בין שני אנשים שמגיעים כל אחד עם הייחוד שלו אל החיים הזוגיים שהם רוצים ליצור ביחד.

  1. בנייה של תובנות והרגלים חדשים בהתנהלות האישית והזוגית שייצבו את הזוגיות במקום טוב יותר משהיה. זה תהליך שבמהלכו תהיינה הפנמה וקבלה של שיווי המשקל החדש. שלב זה הוא קריטי, שכן הוא דורש מבני הזוג להסתכל לא רק על הכאן ועכשיו, אלא לראות מגמה של שיפור בעקבות התהליך, ולהתעודד ממנה, ולכן לא להתייאש אם היתה "נפילה" (וכאלו תהיינה, כי דברים לא נפתרים בבת אחת). ללמוד לראות לא רק את "החזרה לאחור" (הנפילה) כשלעצמה, אלא גם שמקרים כאלה מתמעטים והולכים, ועצמתם פחותה יותר. זהו תהליך ההפנמה. הוא לוקח זמן כי הוא דורש בנייה של אמון במשהו חדש שלא היה קודם, או מצד מי שמתקשה במתן אמון שכזה.
  2. התנתקות הדרגתית מהטיפול. בתהליך הזה תדירות הפגישות תלך ותקטן, עם בקרה מתמדת מצד שני הצדדים, מצד אורן ומצידכם. אחרי הכל, גם אורן וגם אתם רוצים שתהליך סיום הטיפול ייעשה נכון. בתחילה התדירות תרד לאחת לשבועיים, ובהדרגה תגיע עד לאחת לחודשיים, עד להתנתקות מוחלטת.
  3. דלת פתוחה - זוגות רבים בוחרים לשמור על האופציה להגיע בהמשך אל אורן לביקור חד פעמי, או לפעמים למספר מצומצם של פגישות הרבה לאחר סיום הטיפול, לעיתים אף שנים לאחר הטיפול, כאשר מתעורר אצלם הצורך לדון ולהתייעץ איתו על דרכי פעולה בעניינים מורכבים שיכולים להיות קשורים ליחסים שביניהם, או לבני משפחה אחרים, או כשהם על סף קבלת החלטות בעלות משקל אחרות.

כמה זמן נמשך טיפול זוגי?

התשובה היא שזה תלוי במידה רבה בכם, כלומר, במידה וביכולת שלכם להביא שני דברים חשובים אל התהליך:

הראשון שבהם הוא הרצון ההדדי להיות ביחד. עם זה אתם מגיעים לטיפול, ורצון זה הוא שמשפיע על המוטיבציה לשנות הרגלים ותובנות. "אנשים לא משתנים". זה נכון, אבל אנשים בהחלט יכולים לשנות הרגלים ותובנות, ובכך די. ומי שמתקשה להאמין בכך, שיחשוב על כמות ההרגלים והתובנות ששינה כל אחד מכם במהלך חייו.

הגורם השני במעלה הוא הגמישות הרגשית - היכולת לשנות הרגלים ותובנות, ולהאמין שהתוצאה טובה יותר, ושעדיף כך. יש מי שזה קל לו יותר יש מי שמתקשה בזה יותר. מאחר שחלק ניכר של העבודה בטיפול הזוגי מוקדש לבניית התובנה, ההרגל והאמון ההדדי, לפעמים התהליך הזה עובד מהר יותר, לפעמים לאט יותר, ולפעמים, וגם זה קורה, שאחד מבני הזוג מאבד את הסבלנות. כאשר מגיעים לטיפול זוגי מאוחר, וחוסר האמון שנוצר הוא מאד בסיסי ועמוק, האפשרות שאחד מבני הזוג יתיאש ויוותר על המשך טיפול גדולה יותר. לכן, חשוב להתחיל בתהליך הזה מוקדם כאשר אתם מזהים קשיים, ולא להמתין עד שמצבים של ייאוש הופכים להרגל.

ד"ר אורן חסון

האתר בתהליך שידרוג, והדף הנוכחי מתאים למסך המחשב ולא לסלולרי. לאתר המשודרג הקישו על "מה באתר?"

לתשומת לבכם : בהתחשב במצב, עלות הפגישות תהיה בהתאם למציאות ממנה אתם באים.
- דברו איתי

טל. 050-6000083

קשר : טלפון, ווטסאפ או מייל oh.tipul@gmail.com

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive-Behavioral Therapy - CBT) טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוא טיפול בקשיים ובעומסים רגשיים דרך ויסות ועיבוד קוגניטיביים (החלק הקוגניטיבי), ובעזרת התנסות ושינוי הרגלים (החלק ההתנהגותי). טיפול זה הוכח כיעיל במיוחד בטיפול בחרדות ובפוביות, בכעסים, בקינאה, בתחושת ערך עצמי נמוך ובדיכאון. אורן מסביר בדף הנוכחי את שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי מנקודת מבטו של מומחה לביולוגיה של נפש האדם - מהו הטיפול הזה? מדוע הוא עובד? כיצד הוא משתלב עם תחומי ידע אחרים? הקישו על הפרפר מימין לעיון בדף הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי... טיפול פסיכולוגי פרטני בבית אורן מציע גם את האפשרות של טיפול מהבית לטיפול פרטני (אישי) יש שני הבטים משמעותיים. ההבט האחד עוסק בעניינים שבין אדם לעצמו, כלומר, ביכולת שלו להתנהל עם החרדות, הפגיעוּת ותחושת אבדן הערך העצמי, עם רגשי האשם, עם הדיכאון ועם הכעסים או עם הקינאה שלו. ההבט האחר קשור ליכולת שלו להתנהל בהצלחה עם סביבתו החברתית או הזוגית. הנסיון של אורן מראה שהוא מצליח לפתח קשר הדוק, קרוב ומועיל עם המטופלים שלו גם בטיפול מרחוק (קרי: אצלכם בבית), בעזרת וידיאו אינטרנטי (סקייפ), סמארטפונים ושיחות טלפון, אף אם הם מקובלים פחות בטיפול בעולם "הישן", ושהקשר הזה יכול להיות יעיל לא פחות. יתרה מכך, במצבים מסויימים יש אפילו יתרון לטיפול מרחוק על הגעת המטופל או המטופלים לקליניקה. להמשך קריאה: הקישו על הפרפר מימין... פחד קהל וחרדות ביצוע פחד קהל - חרדת במה - חרדת בחינות - חרדת ביצוע אם קשה לכם לתפקד מול קהל, בעת בחינות או בלחץ זמן, או להיות אסרטיביים ולהציב גבולות בעת שאתם כועסים; אם הגוף שלכם מגיב בהזעה, בעלייה משמעותית בקצב פעימות הלב או ברעד, ולעיתים קרובות אתם עושים הכל על מנת שלא לעשות דבר - קרוב לודאי שיש לכם אחת את מחרדות הביצוע (פחד קהל, חרדת במה, ביצוע ספורטיבי/ מוזיקלי לפני אנשים, חרדת בחינות, הקושי להיות אסרטיביים כשצריך או הקושי לעמוד בלחצים). עשרה גורמים משמעותיים משפיעים על חרדות הביצוע למיניהן. מהם? מהו הטיפול האופטימלי בפחד קהל? האם לטפל בפחד קהל באופן פרטני או בעזרת סדנה? מה עדיף ומתי? הקישו על הפרפר מימין לקבלת הסבר מלא... חרדה חברתית טיפול בחרדה חברתית חרדה חברתית היא חרדה המקשה על האדם להתמודד עם מצבים שבהם הוא חשוף לביקורת מצידם של אנשים אחרים - כך על פי הגדרת המדריך הפסיכיאטרי האמריקאי, ה- DSM-V. הטיפול הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שמתמקד בבחינת הקשב הסביבתי והאישי, ומאפשר שינוי התנהגותי שישנה את תפיסת המציאות בהתאמה לעובדות, בסיוע תרגילים של חשיפה הדרגתית למצבים חברתיים שונים. הקישו על הפרפר מימין לעיון בהסבר על הסדנה... פחד קהל - סדנה סדנה להתמודדות עם פחד קהל סדנה להתמודדות עם חרדות לדבר לפני קהל רחב או מצומצם, או להתמודדויות או לעימותים עם סמכות, או עם אנשים שאינם מוכרים. פחד קהל, במובן הרחב, הוא לא רק החשש לדבר לפני קהל (חרדת קהל), אלא גם לדווח על צרכים והשגים לפני הבוס, או לדבר עם בן או בת הזוג בבליינד-דייט, או לתפקד בשלבים הראשוניים של קשר זוגי, או במקום עבודה חדש, כאשר הבטחון העצמי הוא על הקרשים. פחד הקהל מביא אנשים לבילבול או לתפקוד לקוי, ויכול להגיע, במקרים חריפים, עד לידי שיתוק. פחד קהל יכול להיות גורם המעכב התקדמות באופן ממשי בארגוניים שונים, כמו בתחומי היי-טק, אשר מקדמים במהירות צעירים וצעירות, אינטליגנטיים מאד ומוכשרים, מקצועיים מאד, שאף אחד לא לימד אותם איך לעמוד מול קהל, ובעיקר, איך להתמודד עם הפחדים שמגיעים עם הצורך המקצועי לעמוד מול קהל, ולדבר. איך לומדים את מה שלא מלמדים באוניברסיטה? הקישו על הפרפר מימין לעיון בהסבר על הסדנה... סדנת קשב סדנה להבנת קשב: עם דגש על קשר להפרעת קשב וריכוז. קשב הוא אלומת הגרויים שאנחנו מקבלים וקולטים, בניגוד לאלו שאנחנו מקבלים ודוחים. קשב דומה ליכולת לראות עצים בתוך היער. לקשב יש השפעה עצומה לא רק על התיפקוד היום-יומי, אלא גם על התקשורת החברתית של האדם. להצלחה חברתית ומקצועית, חשוב ביותר, לכן, להבין את היסודות הביולוגיים-התנהגותיים של הקשב ואת תפקידו של הקשב כמרכיב מרכזי בתקשורת הבין-אישית ובשפת-הגוף, ולהעזר בהם כדי לשלוט טוב יותר בקשב. לכך מיועדת הסדנה. הקישו על הפרפר מימין בהסבר על הסדנה... זוגיות: למה זה קשה? זוגיות יכולה להיות נהדרת, אבל יכולה גם להיות קשה. למה, בעצם? כדי שזוגיות תקנה יציבות וביטחון היא צריכה להיות זוגיות מְסַפּקת. בני הזוג זקוקים לתקשורת טובה, וששילוב כלשהו של הצרכים שלהם, שהם תמיד מורכבים - בטחון מהבחינה הכלכלית, ביטחון ביציבותה של הזוגיות, אינטימיות וקירבה, עניין והערכה הדדיים, חברות, שיתוף ותמיכה בעת הצורך, הורות טובה, ואפילו מישהו שאפשר להתגאות בו - יהיה לשני בני הזוג טוב מספיק כדי להרגיש שזה כדאי. אז למה זה לפעמים קשה כל כך? בדף הזה מסביר אורן למה יש כל כך הרבה סיבות שבגללן זוגיות יכולה להיות, במקום "בית" חם, מערכת לא פשוטה, וגם, שאפשר לעשות משהו. כדאי לקרוא. הקישו על הפרפר מימין לעיון בדף הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי... טיפול זוגי טיפול זוגי: סיבות, תהליכים טיפול זוגי נדרש כאשר זוג מתקשה להגיע בכוחות עצמו לרמת יציבות ביחסים הזוגיים אשר תקנה לו ביטחון, או כאשר הזוג נמצא ברמת שביעות רצון ותקשורת הדדית מספקים למדי, אבל רוצה לשפר אותם עוד. אורן מסביר בדף זה מהו טיפול זוגי, את הסיבות לכך שגם זוגות מוצלחים ומתפקדים עלולים להגיע למצב שבו הם זקוקים לסיוע מקצועי, את השלבים של תהליך הטיפול, ואת מה שנדרש מזוג כדי שהטיפול יצליח. הקישו על הפרפר מימין לעיון בדף הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי... הסבר מ.א.ש. מחשבות אוטומטיות שליליות - מהן? אהרון בק קרא למחשבות הראשונות שצצות בראשו של אדם שהעולם הרגשי שלו חרד או דכאוני - "מחשבות אוטומטיות שליליות", או "מעוותות". אלה תופסות את מקומן של מחשבות יעילות ומציאותיות יותר של האדם היעיל. בק איפיין וקיטלג את המחשבות הללו לעשר עד שתים עשרה קטגוריות מחשבה שונות. בדף זה תוכלו למצוא הסבר מלא ומדוייק שנתן אורן לכל אחת מהקטגוריות הללו. הקישו על הפרפר מימין כדי לדעת עוד על המחשבות האוטומטיות השליליות... מ.א.ש. - איור איור המציג תמונת מצב של המחשבות האוטומטיות השליליות (מאש) אהרון בק למחשבות הראשונות שצצות בראשו של אדם שהעולם הרגשי שלו חרד או דכאוני, "מחשבות אוטומטיות שליליות", או "מעוותות". את תופסות את מקומן של מחשבות יעילות ומציאותיות יותר של האדם היעיל. בק איפיין וקיטלג את המחשבות הללו לעשר עד שתים עשרה קטגוריות מחשבה שונות. כדי להקל על הטיפול ולהקל על זכירתן, אורן המשיך וחילק אותן לארבע קבוצות של מחשבות שליליות על פי אופיין, ויצר איור שלהן שהוא קל לזכירה. דף זה הוא קובץ pdf. לעיון בו הקישו על הפרפר מימין...

Valid CSS!